Medi ambient

El nou aparcament de Banyoles enfronta govern i oposició municipal

ERC i Sumem Banyoles posen en dubte la seva idoneïtat, ja que ocupa un espai d’interès natural

Per l’alcalde, el projecte suposa una millora del lloc

Un dels compromisos electorals de l’alcalde de Banyoles per al principi de mandat, la construcció d’un aparcament gratuït a la zona de la Draga –on hi havia hagut els barracons d’una escola–, és molt discutit. Si a l’inici de les obres va ser l’entitat naturalista Limnos la que es va queixar (han presentat una denúncia), ara el torn ha estat de dos grups de l’oposició municipal (ERC i Sumem Banyoles). Ambdues formacions van expressar el seu desacord en el darrer ple municipal, fonamentalment, per una qüestió mediambiental. El republicà Jaume Butinyà va arribar a demanar que es renunciés al projecte perquè l’aparcament està situat dins dels límits de l’Espai d’Interès Natural (EIN) de l’Estany i forma part de la Xarxa Natura 2000. El fet de “saltar-se” aquesta circumstància suposarà un entrebanc si mai es demana la declaració de parc natural per a aquesta zona, va avisar. Butinyà va proposar d’alternativa que s’adquirissin uns terrenys situats a poca distància. En nom de Sumem Banyoles, Non Casadevall va posar l’accent en el fet que s’havia tramitat el projecte sense emetre estudis d’impacte ambiental, un document que, segons el seu parer, és del tot necessari ja que es tracta d’un EIN.

En canvi, per a l’equip de govern (JxCat), la construcció de l’aparcament, que tindrà una superfície de terra compactada i no pas d’asfalt, suposa una millora d’aquell espai. Noguer va recordar que s’han eliminat els arbustos i el formigó dels barracons que hi havien deixat, i que a la pràctica el solar ja es feia servir d’aparcament, tot i que de manera precària. L’alcalde va retreure a Butinyà que s’hagués eliminat el formigó quan es van treure els barracons, a l’època en què precisament el portaveu republicà era regidor d’Urbanisme. “Què és millor, un aparcament endreçat o un espai desordenat com estava?”, va preguntar l’alcalde.

LA XIFRA

4.700
metres quadrats
és el que fa la superfície que s’està condicionant.

Un equipament “temporal”

En el debat sobre l’aparcament va sorgir el dubte de quina consideració hauria de tenir l’obra des del punt de vista de durabilitat. L’alcalde va explicar que es tracta d’un “condicionament temporal”, cosa que explica que la Generalitat no hagi considerat necessari fer informes mediambientals. Tant Casadevall com Butinyà van discrepar que es pogués qualificar de “temporal” o “eventual” ja que en realitat –van dir– es tracta d’un equipament que serà permanent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia