Medi ambient

El desembassament dels pantans permet reduir la població de musclo zebrat

La companyia elèctrica Endesa estudia quin és el moment més òptim per desembassar-los i farà una prova la primavera del 2011

El responsable de medi ambient en centrals hidràuliques d'Endesa, Antoni Palau, ha explicat que durant els darrers dos anys han comprovat que les crescudes controlades del riu ajuden a combatre el musclo zebrat. Des de fa un parell d'anys Endesa fa dos desembassaments controlats per netejar el riu de macròfits, un dels quals es du a terme a la primavera i l'altre a la tardor. Aquests desembassaments, a més d'arrossegar les algues, també s'emporten aigües avall bona part de la població de musclo zebrat que s'acumula als pantans del tram final de l'Ebre. Ara la companyia elèctrica intenta determinar quin és el moment més òptim per dur a terme aquests desembassaments i quina quantitat d'aigua s'ha de fer servir per perjudicar al màxim el musclo zebrat. «Estem analitzant com la gestió de l'embassament pot complicar la vida al musclo zebrat», ha dit Palau.

Laboratori

Aquest treball d'investigació es du a terme des del laboratori que Endesa té al pantà de Riba-roja d'Ebre, que va començar a funcionar el 2003, poc després de la localització de l'espècie invasora en aquest embassament. Segons els estudis que s'han fet del cicle biològic del musclo zebrat, al llarg de l'any hi ha dos períodes (extraordinàriament tres) de màxima intensitat reproductora. Un d'aquests té lloc el mes de juny i l'altre al novembre, moments en què Endesa proposa fer els desembassaments l'any que ve. A més dels desembassaments, també es planteja rebaixar el nivell d'aigua de l'embassament, ja que l'espècie invasora tendeix a concentrar-se en aigües superficials. «Si abaixem 2 metres el nivell d'aigua del pantà som capaços d'eliminar el 70% de la població adulta de musclo zebrat», ha manifestat Palau. De tota manera, s'haurà d'avaluar també l'impacte socioeconòmic d'aquestes actuacions, ja que la reducció del nivell d'aigua embassada al pantà de Riba-roja d'Ebre podria condicionar les activitats recreatives que s'hi desenvolupen.

Des del laboratori d'investigació del musclo zebrat també s'estudien mètodes químics (oxidants i no oxidants) per combatre el musclo zebrat en sistemes tancats. «Tots els derivats del clor són eficients per eliminar el musclo zebrat, però hem de determinar quina és la dosi mínima que s'ha de fer servir per aconseguir ser eficaços», ha explicat el responsable del laboratori de Riba-roja d'Ebre. La injecció d'aigua oxigenada permet eliminar el musclo zebrat als circuits interns de les centrals hidroelèctriques d'Endesa; un mètode similar al que fan servir algunes comunitats de regants de la conca de l'Ebre. També s'avaluen altres sistemes per combatre aquest mol·lusc invasor, com ara la filtració o la biotecnologia.

«El musclo zebrat es desplaça en cotxe»

El responsable del laboratori d'Endesa que estudia el musclo zebrat discrepa sobre l'origen d'aquesta espècie invasora al pantà de Riba-roja. Palau no creu que l'aigua es contaminés a partir dels exemplars de musclo zebrat que hi havia adherits a les embarcacions recreatives, sinó que considera que es va introduir al pantà en el mateix moment que va arribar-hi una altra espècie invasora, l'alburnell, que no té interès en la pesca esportiva però és la presa del luci-perca. «Aquests peixos s'han transportat al pantà en tancs i si en aquella aigua hi havia larves de musclo zebrat van introduir els dos invasors», ha indicat Palau. En els darrers anys el musclo zebrat ha colonitzat pràcticament tota la conca de l'Ebre. «El musclo zebrat es desplaça en cotxe, com s'explica si no que hagi arribat al Tajo-Segura?», es pregunta el responsable del laboratori d'Endesa. En els darrers anys la companyia ha invertit uns 3,5 milions d'euros en la lluita i la investigació sobre aquest mol·lusc invasor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona