Medi ambient

Crida a actuar ja ara en la transició energètica

L’Institut d’Estudis Empordanesos organitza un debat sobre les amenaces i les oportunitats de les renovables

La necessitat o no d’una moratòria per aturar nous projectes d’energies renovables al territori català, la urgència d’haver d’actuar ja ara en contra del canvi climàtic, un acord en què el desenvolupament de les renovables no es pot deixar en mans de grans empreses, fer pedagogia entre la ciutadania i fins i tot, el sobtat anunci que la Generalitat està treballant en un pla territorial d’energies renovables. El debat Repensem l’Empordà: Energies renovables amenaces i oportunitats, organitzat per l’Institut d’Estudis Empordanesos i que es va allargar durant més de tres hores, va tractar nombrosos temes que preocupen no només el territori empordanès, sinó tot el país i tots els sectors, molts dels quals van ser presents a les taules de debat o entre el públic. La majoria dels ponents van coincidir en el fet que cal actuar ara perquè el canvi climàtic avança i les directives europees també s’acosten; però, a més, també perquè creix el volum de projectes per produir energies renovables i els municipis temen el seu impacte. El cas del parc eòlic marí al cap de Creus va mantenir-se a l’ambient tota l’estona, però també va fer obrir els ulls Joan Arrufí, president de la DO Terra Alta, que va explicar que un 26% de l’energia eòlica del país es produeix en aquesta comarca, on els promotors no han complert els pagaments acordats, deia Arrufí responent a una pregunta del president d’ Unió de Pagesos, Joan Caball.

També l’empresari i enginyer industrial Joan Vila feia una crida a totes les entitats locals a organitzar-se per intentar obtenir fons europeus, i també ho defensava l’investigador del CSIC, Antonio Turiel. La geògrafa i directora de la càtedra de geografia i pensament territorial de la Universitat de Girona, Mita Castañer, va insistir a dir que no es tracta només d’un canvi de model energètic, sinó d’una transformació molt més àmplia. El president de l’Associació Empordà Turisme, Esteve Guerra, o Carles Riba, enginyer i president del Col·lectiu per a un Nou Model Energètic i Social Sostenible van ser alguns dels altres ponents d’una jornada que va ser seguida presencialment i per 150 persones virtualment.

LES FRASES

Hem d’actuar ara. Tenim capacitat per fer-ho. El que falta és una ordre. Tots estem sotmesos a un poder polític
Antonio Turiel
físic i investigador científic a l’Institut de Ciències del Mar del CSIC
Les grans inversions seran un a més a més. Tothom qui pugui, que es faci la pròpia energia. Qui més consumeixi, també
Carles Riba
Col·lectiu per a un Nou Model Energètic i Social Sostenible


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona