Medi ambient

PARC NATURAL DE SANT LLORENÇ DEL MUNT

La Carta Europea de Turisme Sostenible, en el punt de mira

CANDIDATURA

En el termini d'un mes es lliurarà a la federació Europarc un dossier per avalar l'adhesió de Sant Llorenç del Munt a la iniciativa europea

El compromís és fer compatibles la promoció i la conservació dels parcs

Les entitats encarregades de la promoció turística dels dotze municipis que formen part del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i la Diputació de Barcelona van presentar ahir el dossier que ha de permetre a l'espai protegit aspirar a adherir-se a la Carta Europea de Turisme Sostenible. El document es lliurarà com a màxim el 15 de desembre a Europarc, que és la federació que gestiona una iniciativa destinada a fer compatible la promoció dels parcs amb la seva conservació. Reserves nacionals, naturals, regionals i de la biosfera de 38 països europeus ja s'han adherit a la carta, i a Catalunya ja hi estan adherits el delta de l'Ebre i la Garrotxa.

Un cop presentada la candidatura, Europarc designarà un auditor per avaluar si el parc acompleix les condicions, i es calcula que pot emetre el veredicte cap al juliol. “S'accepten cap al 80% de les candidatures”, va dir una de les auditores de la federació, Isabel Junquera, que també assessora el procés d'implantació de Sant Llorenç del Munt a través de l'empresa Repte. Això fa que les previsions siguin optimistes, tenint en compte el grau de consens de tots els agents implicats –el procés participatiu per elaborar el dossier s'ha desenvolupat amb una setantena d'entitats lúdiques, esportives o científiques–. Tot i això, tal com va destacar el diputat d'Espais Naturals de la Diputació, Josep Mayoral, “el moment de celebració serà quan se'ns atorgui”. A més, la secretària tècnica de la candidatura, Elisabet Ros, va apuntar que mantenir-se és el més difícil: “Cada cinc anys es fa una avaluació per veure si s'han mantingut els criteris de conservació i desenvolupament, i s'ha seguit la planificació”.

D'altra banda, el Consorci per a la Promoció Turística de les Valls del Montcau, el Consorci per a la Promoció dels Municipis del Moianès, el Consorci de Turisme del Vallès Occidental, l'Ajuntament de Terrassa i la Diputació de Barcelona signaran un conveni de col·laboració, ja que un dels requisits per adherir-se a la carta és tenir un pla d'acció consensuat.

LA XIFRA

10
principis
té la carta, entre els quals hi ha la cooperació, tenir una estratègia a cinc anys de vista i controlar el flux turístic.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.