Medi ambient

medi ambient

Lleida continuarà amb el Segre sota mínims fins el 2027

L'Estat preveu renunciar al cabal ecològic del Segre al seu pas per la ciutat malgrat les demandes de la Paeria

El riu Segre passa per la ciutat de Lleida amb un cabal insuficient, amb clavegueres que fins aquest mateix any hi abocaven directament, i amb una escassa fondària que afavoreix a l'estiu les plagues d'insectes i les pudors. I sembla que continuarà així per molt de temps, malgrat les negociacions que va iniciar la Paeria l'any passat per corregir la situació. La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) no establirà cap cabal mínim per al Segre a Lleida en el Pla de Conca 2009-2015 que s'està tramitant, i ho deixa per a l'any 2027. Així ho va indicar ahir un dels responsables d'aquest organisme estatal, Miguel Ángel García Vera, director de l'oficina de planificació hidrològica de la CHE, durant una taula rodona sobre la gestió de l'aigua celebrada a l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària de Lleida.

El pla de conca es troba ara mateix en procés de discussió. S'ha elaborat un esborrany i la CHE ho està negociant amb els agents afectats. Per aquest motiu, García Vera va deixar la porta oberta a fer marxa enrere en aquesta decisió.

La decisió incompliria els objectius de la directiva europea de l'aigua que obliga que tots els rius tinguin establert un cabal mínim abans del 2015. Això sí, la directiva permet excepcions i ajornaments en casos difícils. Així considera la CHE el tram central del Segre, que està afectat per nombroses concessions d'aigua per a regadius i per a centrals hidroelèctriques.

El Segre a Lleida registra un cabal d'entre 1,5 i 3 m³ per segon segons l'època de l'any. L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), que no hi té competències, fixa el cabal mínim en 21 m³, molt lluny de la realitat actual. Un grup d'entitats es va unir i va crear l'any passat la plataforma Lleida Ambiental per pressionar les institucions i augmentar el cabal del riu.

LA XIFRA

1%
és el volum d'aigua
que entra ara a la ciutat de Lleida respecte a la que entrava ara fa un segle.

Endesa cedeix, però no prou

Fa més d'un any [vegeu El Punt del 4.10.2009], l'alcalde Àngel Ros i la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) van començar converses amb Endesa per aconseguir un augment del cabal del riu al seu pas per la ciutat. No ha donat resultats, de moment. Endesa té la clau de pas de l'aigua del Segre a la ciutat, ja que té la concessió de bona part del cabal per a la hidroelèctrica de Seròs fins a l'any 2065. Fonts de les negociacions indiquen que Endesa podria estar disposada a cedir entre 5 i 9 m³ per segon, la qual cosa multiplicaria substancialment el cabal existent, però quedaria lluny dels 21 m³ que recomana l'ACA.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona