Medi ambient

MEDI AMBIENT

Els municipis de la comarca reciclen el 35% dels residus

L'alentiment del consum i la reducció dels embalatges fan davallar la generació de residus fins a 1,29 quilos per persona i dia

El 2010 es va recollir la mateixa brossa que el 2003, amb 100.000 habitants menys

La generació de deixalles en els disset municipis que participen del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental es va reduir l'any passat fins a una quantitat global de 330.816 tones. El volum representa 7.966 tones menys que el 2009, tot i que la població de referència es va incrementar en 7.170 habitants, fins als 699.975. El 2003 es van generar els mateixos residus amb una població 100.000 persones inferior.

El president del consorci, Joan Carles Sánchez, va destacar ahir al matí que la ràtio de residus generats per cada persona es va situar l'any passat en 1,29 quilos cada dia per habitant. Pel que fa a la recollida selectiva, el nivell de reciclatge assoleix per primer cop el 35%, nou punts més que l'any 2005 gràcies a la bona acció de les fraccions implantades més recentment, com ara la recollida d'orgànica i d'olis, en què Sánchez diu que encara hi ha marge de millora.

Menys paper i vidre

Quant a l'evolució de les altres fraccions, el volum d'envasos reciclats es manté a l'alça –de 12.777 tones, el 2009, a 13.160 l'any passat, un 27% del total, tot i que per sobre del 25% que es recuperen a Catalunya, de mitjana–. El volum de paper i vidre dipositats als contenidors, en canvi, va a la baixa. En el cas del paper, per l'increment de la cotització que fa que alguns drapaires en recullin per vendre'l directament a les plantes de reciclatge. I pel que fa al vidre, responsables del consorci expliquen que cada cop es fa servir menys en els envasos. Tot i haver-ne recollit menys tones, les estadístiques estimen que els ciutadans reciclen aproximadament dos de cada tres recipients de vidre, el 64% del total.

El president del consorci va dir que el balanç de l'últim mandat és “positiu”, ja que han situat les mitjanes de reciclatge per sobre de les dades catalanes i doblen la mitjana estatal. Sánchez hi va afegir que els 20 anys de campanyes de sensibilització han donat fruits, tot i que també noten una reducció del consum i el fet que els productors alleugereixen els embalatges.

LA XIFRA

1,29
quilos
de deixalles al dia per habitant es van generar al Vallès Occidental el 2010, mentre que la dada de l'any anterior era d'1,34 quilos per persona i dia.

El CTR ja funciona al 84%

El Centre de Tractament de Residus Comarcals de Vacarisses, que es va posar en marxa a finals de l'any passat, ja funciona al 84% de la seva capacitat i calculen que permet recuperar un 6% afegit de deixalles valoritzables entre la fracció resta, a banda del tractament i deshidratació de la matèria orgànica.

L'equipament dóna servei a 17 dels 23 municipis de la comarca, i els seus responsables estudien ara que en puguin fer ús altres poblacions de Vallès Oriental i el Bages, dos territoris on la situació econòmica dificulta la construcció d'infraestructures semblants, però que podrien dur les seves deixalles a Vacarisses mentre el nivell d'activitat de la planta continuï per sota del 100%.

Pel que fa a l'antic dipòsit de Coll Cardús, a principis d'abril organitzaran un acte simbòlic d'inici de la clausura, mentre que l'estudi de la taxa única comarcal per al tractament de residus –que substituiria els tributs de cada municipi– es posposa fins al pròxim mandat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona