Les ADF alerten del perill que suposen els arbres caiguts que hi ha als boscos

Els voluntaris forestals del Penedès es preparen per a una temporada «llarga i dura»

Des del dia 1 de juny les feines per retirar els arbres que van caure arran del temporal de vent del 24 de gener passat han disminuït. La utilització de motoserres pot generar guspires, i per poder continuar treballant-hi cal un permís especial que atorga la Generalitat. Tot i l'intens treball que s'ha fet durant aquests cinc mesos, encara hi ha boscos plens d'arbres caiguts que no han pogut ser retirats –la prioritat de les administracions i els voluntaris ha estat fins ara netejar els laterals dels camins– i s'han convertit en un combustible perillós que s'afegeix a l'augment de sotabosc provocat per l'augment de les pluges a l'hivern, sobretot a les zones properes a Font-rubí i Pontons.

Les ADF van explicar dilluns, precisament el dia en què començava el termini de prohibició total de fer foc al bosc, que confien que aquesta campanya d'estiu sigui tan bona o millor que l'any passat, quan es van cremar 6,8 hectàrees –la xifra més baixa dels darrers cinc anys–, però alerten que la presència dels arbres caiguts, el fet que hi continuï havent abocadors incontrolats i «punts de perill» a les línies elèctriques són elements que fan que s'hagi d'extremar la vigilància. El president de la Federació d'ADF del Penedès-Garraf, Jordi Canals, acompanyat de l'equip directiu dels voluntaris, va explicar dilluns que «com que els incendis no s'apaguen a l'estiu, sinó a l'hivern», fins ara s'han estat fent obres per condicionar camins, formigonar els trams pendents, s'han netejat i preparat punts d'aigua al bosc, s'ha fet formació contínua als voluntaris i s'ha contractat amb diners de la Diputació i dels ajuntaments setze informadors que es repartiran en nou unitats per vigilar les zones boscoses de dinou municipis.

LES DADES

Incendis del 2008
L'any passat al Penedès –Alt i Baix Penedès i Garraf– hi va haver 31 incendis que van calcinar 6,8 hectàrees, el 69% de les quals van ser a l'Alt Penedès.
Equipament ADF
La federació d'ADF del Penedès està integrada per 26 ADF que mobilitzen 450 voluntaris i tenen capacitat per portar 161.900 litres en cas d'incendi. Les ADF disposen al territori de dos tècnics forestals, un vehicle lleuger 4x4, dos vehicles pesants 4x4, un centre de comunicacions, vuit desbrossadores i quatre motoserres. A més, disposen de 94 vehicles privats.
Punts febles
Continua havent-hi «punts de perill» a les línies de Fecsa, zones amb aboca- ments i, tot i que hi ha hagut una alta hidratació del bosc a l'hivern, no plou prou des del maig i hi ha molts arbres caiguts al sotabosc per les ventades.

Capacitat de reacció

Les ADF són els equips que arriben més aviat als focs i també el cos que té més capacitat de reacció. L'equip que integra el grup de control va voler deixar-ho clar dilluns donant a conèixer, a través d'una presentació amb projector, tot l'equipament de què disposen i el volum de gent que mobilitzen cada estiu. Les ADF disposen de tres vehicles propis i més de 90 vehicles que utilitzen els voluntaris per a ús privat que permet portar fins a les zones on hi pugui haver un incendi fins a 161.900 litres, «més que no pas els bombers de tota la demarcació», deien. Pel que fa a la distribució territorial, la comarca amb més voluntaris és l'Alt Penedès, amb 295 efectius; la segueix el Garraf, amb 100 voluntaris, i finalment hi ha el Baix Penedès, amb 55 efectius. Tot i així, al Garraf hi ha menys ADF que al Baix Penedès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona