Medi ambient

medi ambient

La vespa asiàtica arriba també a Ripoll i a Susqueda

Agents rurals despengen el niu del Mallol, que ara s'estudiarà per establir un protocol per minimitzar l'impacte d'aquesta espècie invasora

S'instal·laran prop d'un miler de trampes

A més de la Vall d'en Bas, els agents rurals han trobat nius de vespa depredadora asiàtica (Vespa velutina) a Ripoll, a Susqueda i en un lloc encara per confirmar que no s'ha fet públic. “No eradicarem aquesta vespa; només podem minimitzar la seva presència al territori”, va afirmar el director dels serveis territorials d'Agricultura, Vicenç Estanyol.

Per això és tan important el niu que s'ha detectat al Mallol i que ahir es va despenjar de l'arbre –prèviament, un grup de bombers bascos van exterminar les vespes amb un biocida. I és que, tal com va avançar Estanyol, ara, s'analitzarà, s'hi computarà el nivell d'activitat i, en definitiva, s'intentarà comprendre millor com viuen aquestes vespes i el seu comportament per poder establir un protocol d'actuació i també per a ús pedagògic.

Aquest protocol és el que utilitzaran els tècnics del departament per minimitzar l'impacte d'aquesta espècie invasora a les comarques gironines. Es dóna per fet que, a la primavera, hi haurà molts més nius, els que faran les mares que han sortit dels vesper del Mallol i que ara hivernen. Tot plegat ho coordina una comissió de seguiment constituïda per tècnics i responsables de la subdirecció de Biodiversitat, del servei de Ramaderia i els agents rurals, amb la implicació també dels apicultors.

Vicenç Estanyol va detallar el pla que el Departament d'Agricultura, Ramaderia i Medi Rural aplicarà a partir de la primavera de l'any vinent. Preveu, d'una banda, instal·lar trampes, que és el mètode que ha resultat ser més efectiu en zones molt afectades per aquest insecte al País Basc i a l'Estat francès. Per això, se n'ha comprades 500 de noves, que s'afegeixen a les 400 que ja es tenien. Es col·locaran, amb la col·laboració dels apicultors, a les zones on s'ha detectat la presència d'aquestes vespes.

Aquest pla preveu, d'altra banda, millorar els sistemes d'identificació dels nius i les tècniques per eliminar-los. D'aquí la importància de la demostració que van dur a terme els bombers bascos experts en la matèria el dilluns passat, injectant biocides al vesper amb l'ajuda d'una mena de canya de pescar extensible amb un tub acoblat per on circulava el líquid insecticida. El que no va poder avançar Estanyol és el pressupost que la Generalitat destinarà per lluitar contra aquestes vespes. Només va dir que les trampes han tingut un cost de 4.000 euros i que la resta de treballs s'han de computar com a hores de feina dels diferents efectius que hi participin.

Ell mateix va reconèixer que no descarten optar a les línies d'ajuda econòmica habilitades per la Unió Europea per dur a terme actuacions contra la fauna no autòctona i per, si s'escau, indemnitzar els apicultors pels danys patits. Vicenç Estanyol hi va afegir que el fet que el govern espanyol no hagi comunicat a la Unió Europea la presència de vespa depredadora asiàtica a Catalunya no és problema per demanar l'accés a aquests ajuts.

El director dels serveis territorials d'Agricultura va informar que, a les comarques gironines, hi ha, en l'actualitat, un total de 236 apicultors, 36 dels quals a la comarca de la Garrotxa. Segons ell, de moment, saben que les vespes asiàtiques properes a zones més urbanes es comporten de forma diferents de les que es troben en zones boscoses quant a l'afectació sobre les abelles autòctones.

Així mateix, Estanyol va voler llençar un missatge de tranquil·litat a la població afirmant amb rotunditat que aquestes vespes no representen cap risc per a les persones. No més enllà dels riscos que comporten les abelles autòctones.

LA XIFRA

4.000
euros
ha gastat fins ara la Generalitat en la lluita contra la vespa asiàtica, bàsicament en l'adquisició de trampes.

Cap risc per a la fruita dolça

Els pagesos gironins del sector de la fruita dolça no han de patir per les vespes asiàtiques. Això és el que va afirmar ahir el director dels serveis territorials. Vicenç Estanyol va explicar que el fet que les vespes asiàtiques es cruspeixin les abelles autòctones feia patir els pagesos d'aquest sector, per por de quedar-se sense la pol·linització de les flors dels seus fruiters. Això, de fet, és el que ha passat en zones del País Basc i, sobretot, de l'Estat francès. Vicenç va remarcar que, segons els estudis de què disposen, aquestes vespes tenen tendència a anar cap a l'interior dels territoris; en el cas de les comarques gironines, des de la Garrotxa cap a la Catalunya interior. Per ell, la presència en comarques com ara l'Alt o el Baix Empordà és testimonial. Les vespes asiàtiques, doncs, no tendeixen a anar cap a les zones de costa i, per tant, la fruita dolça gironina no està seriosament amenaçada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona