Medi ambient

Medi ambient

Les vaques de l'Albera que campin sense control del ramader seran sacrificades

Agricultura considera que hi ha una vintena d'animals esgarriats i que procedeixen de dues finques

Els ramaders disposen de dues setmanes

La vintena de vaques descontrolades que es mouen per l'Albera hauran de ser recuperades pels ramaders en un termini de quinze dies. Un cop passat aquest temps, si els animals continuen descontrolats, la direcció dels serveis territorials d'Agricultura i Ramaderia a Girona establirà un requeriment per procedir al sacrifici de les vaques.

El director d'Agricultura i Ramaderia a Girona, Vicenç Estanyol, explica que aquesta mesura es va consensuar divendres amb els responsables de les dues finques de ramaderia extensiva que hi ha a l'Albera, i que els ramaders s'han compromès a fer tot el possible per recuperar aquests animals.

Arran de les queixes i denúncies de veïns d'Espolla i Sant Climent Sescebes, per les destrosses que aquestes vaques provoquen als seus cultius, Agricultura ha mantingut reunions amb els afectats, propietaris i alcaldes de la zona per determinar l'amplitud d'aquest problema. La conclusió, segons Agricultura, és que hi ha una vintena d'animals descontrolats, que es divideixen puntualment en tres o quatre escamots d'entre tres i vuit vaques, i que han estat observats en una vintena de punts diferents del paratge de l'Albera, entorn d'Espolla i Sant Climent Sescebes, en els últims mesos.

Animals identificats

Segons Agricultura, no es tracta d'animals salvatges perquè les vaques disposen de cròtal (un pírcing identificador a l'orella) o bé d'un xip (en una bola que s'han empassat i que es manté a l'estómac) que en defineix la procedència. Això permet afirmar que els animals procedeixen de les dues finques (una a Requesens i l'altra a Baussitges) que es dediquen a la ramaderia extensiva. Es tracta de finques d'entre 2.000 i 2.200 hectàrees, que disposen de tancats d'uns 20 quilòmetres de llarg i que sumen uns cinc-cents animals en total. Amb tot, Agricultura considera que la voluntat dels ramaders és poder recuperar els seus animals, i que s'ha de poder garantir aquesta activitat de ramaderia amb la convivència d'altres activitats, tenint en compte la necessitat de mantenir una espècie protegida com és la vaca de l'Albera i també la tasca de prevenció d'incendis que fomenten aquests animals amb les seves pastures.

LES XIFRES

20
vaques descontrolades.
Segons Agricultura és el nombre d'animals que s'han escapat de les finques.
500
caps
de bestiar hi ha a l'Albera entre les dues principals finques que es dediquen a la ramaderia extensiva.

Animals que no es preocupen d'on és la frontera

Entre els animals descontrolats que diversos veïns han denunciat, també hi havia preocupació per la presència d'un toro. Les últimes investigacions han permès establir que aquest animal procedia de l'altra banda de la frontera, concretament d'un ramader de Sureda que ja l'ha vingut a recuperar. Els veïns de les poblacions a banda i banda de l'Albera periòdicament denuncien la presència de vaques “franceses” o “espanyoles”, segons a quina banda de la frontera viuen i en funció de l'origen que atribueixen als animals invasors. En tots els casos, la realitat és que en aquesta zona la frontera entre els dos estats només es materialitza amb algunes fites repartides per la carena, difícilment discernibles per als humans i menys encara per a aquests animals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona