Medi ambient

Consens històric sobre el cabal ambiental de l'Ebre

La comissió per a la Sostenibilitat aprova una nova proposta per incloure al nou pla de Conca

El cabal mínim anual del riu per a anys de sequera s'ha fixat en 5.871 hectòmetres cúbics

La comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l'Ebre va assolir ahir un consens històric al voltant de la nova proposta de cabals per al tram final de l'Ebre. L'acord assolit, aprovat per unanimitat, estableix tres propostes de cabal ambiental –per anys secs, normals i humits– i fixa el cabal mínim per a un any de sequera en 5.871 hectòmetres cúbics anuals. La xifra gairebé duplica el cabal mínim fixat al pla hidrològic de la Conca de l'Ebre. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, que va presidir ahir a Amposta la comissió per a la Sostenibilitat, va subratllar el consens i “l'esforç de compromís” entre regants, govern i ecologistes per acordar aquest cabal mínim, ja que fins ara havien mantingut posicions allunyades sobre la xifra òptima per garantir la sostenibilitat ambiental del tram final de l'Ebre. La nova proposta de cabals revisa les xifres del 2007 i, si bé és una proposta a la baixa, el conseller va insistir que “és una solució pragmàtica, realista i mediambientalment compromesa”. Per la seva banda, la portaveu de la Plataforma en Defensa de l'Ebre, Susanna Abella, va valorar també positivament la proposta de cabals i va destacar que “no ho entenem com una reducció de cabals sinó com una adequació de la realitat”. De fet, per elaborar aquesta proposta s'ha tingut en compte la sèrie hidrològica dels darrers anys, on s'ha constatat un descens del règim natural del riu Ebre. Segons aquesta actualització de models, el cabal mínim anual per a anys secs serà de 5.871 hm³, per un any normal de 7.732 hm³, i per un any humit de 9.90 hm³. Com a novetat s'incorpora una proposta de cabal mínim d'excepcionalitat per a casos de sequera prolongada.

Aquesta proposta de cabals s'incorporarà a les al·legacions que la Generalitat presentarà a la revisió del pla de Conca. Amb tot, la PDE ha alertat que no hi ha cap garantia que la CHE assumeixi aquests cabals i els inclogui al nou pla.

LA XIFRA

5.871
hectòmetres cúbics
anuals és el cabal mínim proposat per la comissió per a la Sostenibilitat per a anys de sequera.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona