Medi ambient

Revolta veïnal per impedir una canera al mig de l'Horta

Una protectora presenta a la Generalitat un pla urbanístic de la instal·lació

L'Associació del Camí de la Mariola anuncia mobilitzacions contra el projecte perquè tem excés de sorolls i insalubritat

Els veïns de l'Horta de Lleida estan en peu de guerra contra el projecte d'una protectora per obrir una canera en uns terrenys de la partida del Camí de la Mariola.

La protectora Amics dels Animals del Segrià té ara la seva instal·lació a precari a la Caparrella i busca un nou emplaçament al Camí de la Mariola gràcies a la cessió gratuïta d'una finca per part d'un propietari privat. Es tracta d'una franja de terreny d'uns 40 metres d'ample per 500 de llarg envoltada de cases i explotacions agrícoles.

La protectora, que no s'esperava aquest rebuig veïnal, ha presentat una proposta de pla especial urbanístic a la Generalitat amb la finalitat d'obtenir els informes pertinents previs a l'autorització. L'entitat ha comunicat aquest tràmit a la Paeria, però sense sol·licitar cap llicència ni permís d'activitat, segons va explicar ahir el tinent d'alcalde Fèlix Larrosa.

La presidenta de l'Associació de Veïns del Camí de la Mariola, Marina Pifarré, i altres veïns de la zona es van reunir ahir amb Larrosa per explicar el rebuig veïnal a la iniciativa i va anunciar noves mobilitzacions i protestes “per fer sentir la veu i la preocupació dels veïns”. El rebuig veïnal ve donat per les possibles molèsties que pugui ocasionar la canera, ja sigui per sorolls, males olors, insalubritat a la zona o afectacions a les explotacions agrícoles que envoltarien aquest espai, segons expliquen els veïns. Aquests asseguren que just a “primera fila” de la futura canera hi ha una quinzena d'habitatges que al seu entendre patirien cada dia les molèsties de la instal·lació.

Pifarré va anunciar que ja tenen advocat per la propera batalla legal que generarà aquest conflicte i que al·legaran contra el projecte quan les administracions tramitin el pla especial i va reclamar una regulació específica per a aquest tipus d'instal·lacions, “ja que les granges estan molt regulades a tots nivells, però les caneres no i es consideren instal·lacions amb animals de companyia”, segons va explicar la presidenta veïnal.

Marina Pifarré va afegir-hi: “Nosaltres no abaixarem la guàrdia perquè vivim del camp i volem continuar amb aquesta feina, que ens agrada, i vivint on vivim”. Dissabte celebraran una nova assemblea de veïns per decidir les noves accions a dur a terme contra la canera.

La solució, un lloc alternatiu

El tinent d'alcalde Fèlix Larrosa va explicar que “ningú no ha demanat cap tràmit ni resolució a la Paeria” i que, per tant, l'Ajuntament no es pronunciaria de moment sobre l'emplaçament de la canera de la protectora. No obstant això, a causa de la polèmica i la revolta veïnal, el regidor es va entrevistar ahir amb l'associació del Camí de la Mariola i la setmana vinent farà el mateix amb l'entitat Amics dels Animals del Segrià. L'objectiu de les trobades, segons Larrosa, és conèixer de primera mà el problema i les raons de cada part, així com analitzar la possibilitat de trobar un emplaçament alternatiu que generi menys rebuig. No obstant això, Larrosa va manifestar que “d'entrada no sembla massa lògic ni massa de sentit comú que enmig de terrenys d'activitat agrària i habitatges familiars hi hagi una canera”. Per això sembla adequat pensar a buscar alternatives, segons Larrosa. La proposta del tinent d'alcalde va en la línia de l'expressada per altres grups, com CiU.

Els veïns afirmen que a la zona ja hi ha tres caneres diferents en un radi de quilòmetre i mig.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona