Medi ambient

El delta de l'Ebre suma set noves espècies d'ocells i ja se n'han detectat fins a 391

L'edició del 2015 de la ‘Llista patró dels ocells del delta de l'Ebre' aporta informació acurada i actualitzada, ideal per al creixent turisme ornitològic

Des del primer registre oficial del 1977, al delta de l'Ebre ja s'han detectat fins a 391 espècies diferents d'ocells. Les colònies no són sempre estables i en zones isolades com aquesta les fluctuacions són altes.

L'edició d'enguany de la Llista patró dels ocells del delta de l'Ebre, obra de l'ornitòleg David Bigas i el biòleg Antoni Curcó, certifica que en els últims tres anys s'han albirat set noves espècies d'ocells que mai abans s'havien vist al Delta. En destaquen ocells com l'arpella pàl·lida russa, un rapinyaire de l'est d'Europa, o el tètol cuanegre d'Islàndia.

A més, quatre espècies que ja havien estat detectades prèviament s'han catalogat ara com a nidificants. L'estabilitat al delta de l'Ebre l'han trobat parelles d'ocells com el que s'ha trobat, el tallarol trencamates, l'oreneta de ribera o la fredeluga. David Bigas destaca que l'augment sostingut d'espècies en aquest entorn en les últimes dècades és degut sobretot a la creació del Parc Natural del Delta de l'Ebre i la seua protecció d'espais, a més de les mesures agroambientals, que en mantenir més temps l'aigua als camps d'arròs amplien l'hàbitat i el menjar disponible per als ocells. Amb tot, Bigas ha assenyalat que en un futur pròxim la quantitat d'espècies al delta de l'Ebre només augmentarà amb ocells “accidentals” que s'hagin perdut o que siguin víctimes de les “migracions mirall”, un problema en el GPS intern dels ocells que els fa dirigir-se a la direcció oposada de la que haurien de seguir.

Caragol maçana

David Bigas també ha explicat que estan estudiant l'afectació que estan tenint les mesures d'assecament dels camps d'arròs, sobretot a l'hemidelta nord, per lluitar contra la plaga del caragol maçana. Ha assenyalat que els primers indicis són que la quantitat d'exemplars es manté intacta al conjunt del Delta però que gairebé tots els exemplars s'estan desplaçant a l'hemidelta sud, on hi ha l'aigua.

Ocells per al turisme

En la presentació de la Llista patró dels ocells del delta de l'Ebre, tant el director del parc natural, Francesc Vidal, com el president del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, Albert Folch, han destacat la importància de poder disposar d'informació acurada per la creixent importància que està adquirint el turisme específic d'ocells, que es vol potenciar al territori. Segons Folch, “el turisme ornitològic està molt professionalitzat i viatja molt lluny per veure ocells”. I l'objectiu del sector és que cada cop es fixi més en els al·licients del delta de l'Ebre.

LA XIFRA

4
espècies ja detectades
prèviament s'han establert al Delta i han passat a ser catalogades com a nidificants.

LA DATA

1977
és l'any de la publicació del primer catàleg d'ocells del delta de l'Ebre, quan se'n van detectar 255 espècies.

LA FRASE

El turisme ornitològic està molt professionalitzat i viatja molt lluny per veure ocells
Albert Folch
president patronat de Turisme de la diputació de tarragona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia