Medi ambient

Els pantans gironins estan encara al 75,8% de capacitat

Els últims tres mesos han perdut una cinquena part de l'aigua que contenien per la falta de pluja, però es partia d'un nivell tan alt que encara s'està per sobre de l'habitual

Mirant els pantans es veu que no hi ha risc de problemes de subministrament d'aigua, tot i les altes temperatures i la falta de pluja. Els embassaments tenen encara més reserves de l'habitual –per sobre del 75%– gràcies als bons nivells que hi havia a la primavera.

Cal recordar que a finals d'abril els pantans de l'àrea gironina –Susqueda, Sau i Darnius Boadella– estaven en global al 93,8% de la seva capacitat conjunta, quan la mitjana dels últims 10 anys indicava que l'habitual en aquelles dates era estar al 75,9%. Des de principis de maig, les reserves van començar a baixar –en aquell mes solen pujar o almenys mantenir-se–, però sempre s'ha estat per sobre de la mitjana de l'última dècada, tant en global com en cada pantà per separat, amb l'excepció de Sau, que des de finals de juny està per sota del que és habitual.

El juliol es va iniciar amb el pantans gironins al 84,5% i actualment s'ha baixat fins al 75,8%. Concretament, ahir emmagatzemaven 348,13 hm³ d'aigua, una xifra que és inferior en un 19,2% a la de finals d'abril (431,07 hm³). És a dir que des de fa tres mesos han perdut aproximadament una cinquena part de l'aigua que contenien. Respecte a principis de juliol (quan hi havia 388,09 hm³ al conjunt dels tres embassaments), s'ha perdut un 10,3%. Tot i això, les reserves actuals –a data d'ahir– són encara un 2,3% superiors a la mitjana dels últims 10 anys (340,25 hm³). Respecte a l'any passat –un any especialment bo– sí que s'està per sota: hi ha un 3,1% menys d'aigua.

Pantà per pantà

El pantà més gran, Susqueda, és també el més ple: està al 84,62%. Des de finals d'abril –quan vorejava el ple absolut– només ha perdut un 11,9% d'aigua: ha passat de 223,89 hm³ a 197,17. La seva reserva actual és un 7,3% superior a la mitjana dels últims 10 anys en aquesta data (183,73 hm³). Això sí, està un 5% més buit que fa un any (207,58 hm³).

Al costat contrari, el pantà més petit, Darnius Boadella, és el més buit i el que més aigua ha perdut els últims tres mesos. L'embassament de l'Alt Empordà contenia ahir 39,46 hm³, fet que vol dir que està al 64,59%. Respecte a principis de juliol (48,12 hm³) ha perdut un 18% d'aigua i respecte a finals d'abril (59,54 hm³), un 33,7%. Tot i això, la reserva actual és un 18,5% superior a l'habitual.

Pel que fa a Sau, és l'únic que està per sota del nivell habitual: ahir contenia 111,50 hm³(estava al 67,47%), quan la mitjana dels últims 10 anys és en aquestes dates de 123,21 hm³. Està, doncs, un 9,5% més buit del que és habitual. Si mirem l'evolució dels últims mesos, des de finals d'abril (147,64 hm³) fins ara les seves reserves han baixat un 24,5%. Des de principis de juliol (129,47 hm³), el descens ha estat del 13,9%.

En el conjunt de Catalunya, els pantans de les conques internes estan al 76,35% i emmagatzemen 530,20 hm³, una xifra similar a la mitjana dels últims 10 anys (530,53).

LA XIFRA

348,13
hm³
contenen en global Sau, Susqueda i Darnius Boadella. S'està per sobre de la mitjana dels últims 10 anys (340,25).

Subvencions per a la contractació de camions cisterna

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) va anunciar ahir una convocatòria de subvencions per als municipis que tinguin problemes de subministrament d'aigua. L'agència, que remarca que els embassaments estan actualment per sobre del 75% de capacitat, ha obert la convocatòria perquè els últims mesos han estat secs en diverses comarques i pot haver-hi localitats que no estan connectades a xarxes supramunicipals i que, a causa de la falta de pluges o al fet de disposar d'una font d'abastament vulnerable, tinguin problemes de subministrament. Concretament, la línia que es va aprovar dilluns té un pressupost de 300.000 euros i està destinada a fer-se càrrec del 50% dels costos que pugui tenir un municipi a l'hora de contractar camions cisterna per garantir el proveïment d'aigua potable, així com per executar obres d'urgència equivalents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona