Medi ambient

La Iaeden guanya un recurs contra el parc eòlic projectat a la Jonquera

La tramitació d'un gran parc eòlic a la muntanya de Sant Julià fa temps que està aturada

L'entitat inicia una campanya per fer front a les despeses

Tot i que el projecte d'un gran parc eòlic a la muntanya de Sant Julià, a la Jonquera, ja fa anys que està aturat, la justícia és lenta i la Iaeden Salvem l'Empordà acaba d'obtenir satisfacció per un recurs que havia presentat en contra d'aquesta tramitació. El projecte es remunta al 2002 i ha passat per totes les fases d'al·legacions i recursos fins a arribar al Tribunal Suprem. En un comunicat, la IAEDEN-Salvem l'Empordà i entitats de la Jonquera celebren la sentència del Tribunal Suprem que ordena ara al TSJC de repetir el contenciós i que l'obliga a incloure una prova pericial emesa per un òrgan expert en temes ambientals.

Per la Iaeden, tot i subratllar que la justícia és lenta, “una altra vegada es demostra que les administracions, i en aquest cas fins i tot el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), menyspreen el possible impacte ambiental de grans parcs eòlics”.

L'any 2002 l'empresa Windmaster Spain SL va presentar un projecte de parc eòlic al paratge de la muntanya de Sant Julià de la Jonquera, en el qual, després de diverses modificacions, es plantejava la instal·lació de 17 aerogeneradors de 125m d'alçària (torre de 80 metres i aspes de 90 metres de diàmetre) i una línia d'evacuació de 24,5 km. Entitats i partits de la Jonquera, conjuntament amb la IAEDEN-Salvem l'Empordà, es van oposar a aquest projecte, però el 2006 la Generalitat el va autoritzar. Quan també es van denegar els recursos contra aquesta autorització, es va presentar un contenciós administratiu al TSJC el 2007. Per les entitats, el projecte afectava una zona d'especial interès per l'avifauna i l'àmbit territorial del pla de recuperació del trencalòs i tenia impacte en una zona on està documentada la presència de la tortuga mediterrània i d'hàbitats protegits com l'alzinar muntanyenc, suredes i el grèvol. També hi consta l'existència de jaciments arqueològics, com les restes de la Via Augusta, de la Via Domitia i l'ermita romànica de Santa Maria de Panissars. Després d'una sentència desfavorable als ecologistes del TSJC, la Iaeden va presentar un recurs de cassació al Tribunal Suprem el 9 de febrer del 2012. Ara el Tribunal Suprem els dóna la raó, revoca la sentència del TSJC i li ordena obrir de nou el procediment judicial.

A més de felicitar-se per aquesta victòria, fonts de la Iaden subratllen que tot i que avui aquest projecte estigui aturat el fet que la tramitació estigui oberta permetria tornar-lo a posar sobre la taula si canvia el context polític.

Victòria costosa

“Esperem que el procés judicial acabi, doncs, amb una nova sentència del TSJC i que aquesta també sigui favorable a la conservació de la muntanya de Sant Julià”, diu avui la Iaeden. Els ecologistes esperen també que d'aquesta manera evitaran augmentar, encara més, les despeses que han afrontat entre les entitats implicades i que fins ara són aproximadament de 10.000 euros. Per fer front a aquestes despeses, que s'afegeixen a les d'altres casos que han portat als tribunals en els darrers anys, l'entitat explica que es veu obligada una altra vegada a demanar “la col·laboració de tothom qui es preocupa pel territori”, i ha obert una campanya de donatius en el seu lloc web.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]