Medi ambient

Vida social

Ni ànecs ni bous a Sant Hilari

L'Ajuntament fa una campanya de promoció de la festa major i s'enorgulleix de no utilitzar animals en quatre dies d'activitats

L'alcalde diu que aplicaran mesures perquè el medi ambient continuï sent una font de riquesa

L'Ajuntament de Sant Hilari Sacalm ha volgut marcar distàncies amb consistoris que fan ús d'animals en la seva festa major. “A Sant Hilari Sacalm, per festa major, no empaitem ànecs ni fem correbous per divertir-nos. No ens agrada i ja en tenim prou amb la baixada de carretons més antiga de Catalunya, amb les nits musicals de les barraques, amb el correfoc, amb les cercaviles de gegants i capgrossos i el concert de la Coral Lutiana.” Aquest és el text de la campanya –en mitjans escrits i radiofònics– amb el nom de No empaitem ànecs, que vol atreure públic a la festa i recordar el respecte de Sant Hilari pel medi ambient i els animals.

A Roses l'empaitada d'ànecs del dia 16 va ser polèmica perquè una de les participants va usar un animal com a arma. L'Ajuntament ja ha decidit fer una consulta als rosincs sobre si aquesta tradició popular ha de continuar. A Vidreres, com cada any, ja preparen el correbou de la festa major –hi ha bous al carrer i bous a la plaça–. El diumenge 6 de setembre hi haurà l'espectacle amb animals: l'Ajuntament i l'Associació Correbous Vidreres es comprometen a no maltractar les bèsties i prendre mesures de prevenció.

Sense animals, la festa de Sant Hilari comença dijous. El Cor Lutiana, participant en el programa Oh happy day, de TV3, serà l'encarregat de fer el pregó, dijous a la tarda (a 2/4
de 7), a la plaça de l'Església. A banda del pregó, les Lutianes tancaran diumenge a la nit (a les 10) la festa major amb un concert a la plaça Moragues. Divendres a la tarda hi haurà la 4a Gimcana Marrana, amb la col·laboració del Carro del Mam. Per dissabte, hi ha prevista la 34a Baixada de Carretons, “la més antiga de Catalunya”, informa l'Ajuntament.

L'alcalde, Joan Ramon Veciana (Partit Independent de les Guilleries, PIG), destaca que el medi ambient s'ha de preservar. “No fem res d'especial ni és qüestió d'atacar ningú. Només volem fer saber que a Sant Hilari el medi ambient sempre ha estat una font de riquesa, i ha de continuar essent-ho.” Veciana és l'alcalde des de les eleccions del 24 de maig. Destaca que el PIG pretén millorar el sistema de recollida de residus, revisar l'ús de pesticides i aplicar més mesures d'eficiència energètica, com ara el canvi de les velles làmpades a llums LED.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia