Medi ambient

AE-Agró amplia la seua denúncia contra els abusos en l'extracció de biomassa

Els ecologistes aporten informació complementària a petició de la Comissió Europea

La Comissió Europea ha fet arribar una resposta a Acció Ecologista-Agró demanant més informació sobre la seua queixa contra els abusos i irregularitats en les ajudes públiques valencianes per a l'extracció de biomassa forestal.

Aquestes subvencions, finançades amb fons europeus per al desenvolupament rural, s'han invertit en treballs forestals d'extracció de biomassa que han tingut un greu impacte mediambiental i que s'han realitzat sense respectar els plecs de condicions. Aquest és el cas, per exemple, de Castalla, on l'empresa responsable de l'extracció de biomassa a Les Fermoses va incomplir pràcticament totes les condicions de l'autorització.

La Comissió Europea, a partir de la informació rebuda de les autoritats espanyoles no troba de moment infraccions a la normativa comunitària. No obstant, reconeix que la supervisió de les actuacions depén dels governs estatals i autonòmics i que la informació que Europa ha emprat, la rep d'aquests canals oficials, sense fer esbrinaments propis ni independents. D'aquesta manera és difícil que troben incorreccions, ja que l'administració valenciana, la responsable definitiva de les ajudes denunciades per Acció Ecologista-Agró, sempre ha afirmat que “tot està bé”.

La Comissió també reconeix que encara no s'han avaluat les actuacions de supervisió i control efectuades per l'administració valenciana.

Êpoca Bonig

Justament AE-Agró ha denunciat que l'administració autonòmica de l'època Bonig ha emparat les actuacions abusives i incorrectes, ha amagat les irregularitats i ha actuat de manera ocultista i poc transparent, retardant o finalment no aportant la documentació que grups ecologistes i diputats autonòmics han sol·licitat al respecte.

Com a resposta a la carta d'Europa, els ecologistes hem aportat nous elements documentals, com és una ampliació de la documentació gràfica de les actuacions concretes denunciades que els ecologistes consideren representatives de la major part de les actuacions.

També hem aportat nova informació sobre la composició del Comité de Seguiment del Pla de Desenvolupament Rural (PDR) valencià, que exclou a sindicats i entitats ecologistes, a diferència del Comité estatal, cosa que redunda en falta de transparència i limita greument la participació. Especialment per part de les entitats socials més critiques, situació que també passa en la recentment constituïda Mesa Forestal que segueix excloent a sindicats i ecologistes.

Les Fermoses

Finalment, AE-Agró ha ampliat de manera significativa la documentació sobre un cas particular dels inicialment denunciats. Concretament el de Les Fermoses de Castalla, on els ecologistes han aconseguit més informació gràcies a la insistència de La Colla Ecologista La Carrasca-Ecologistes en Acció d'Alcoi, que van denunciar els fets i van exigir conéixer l'expedient complet.

Aquesta documentació permet constatar amb detall el que ha passat en aquests cas i que es pensa que s'ha pogut repetir en molts altres.

En aquest cas de Castalla es comprova que l'autorització per a efectuar les tales de biomassa incloïa un plec de condicions. En base a aquesta autorització i el seu plec de condicions es va lliurar un informe de no afecció a àrees de la Xarxa Natura 2000 però, segons la denúncia ecologista es van infringir pràcticament totes. No obstant, l'administració no va fer cap seguiment de les actuacions durant la seua realització o immediatament després, de manera que no va comprovar el compliment de les condicions que ella mateixa va estipular.

Açò implica que l'empresa responsable té impunitat total per a incomplir les condicions de l'autorització, fins i tot en zones d'afecció a paratges protegits per la normativa europea. L'actuació irregular va rebre subvencions públiques amb fons europeus per valor de més de 6.000 euros i no es va sancionar a ningú, ni es van reclamar els diners adjudicats.

Més greu encara, l'anterior Conselleria d'Infraestructures, Territori i Medi Ambient tampoc no va sancionar els tècnics i càrrecs polítics responsables d'aquest descontrol total, malgrat ser coneixedora dels fets des de fa mesos i d'haver estat reclamada una investigació al respecte per entitats com AE-Agró. La que fos consellera Bonig va permetre que concloguera la legislatura sense donar resposta a preguntes ni oferir la documentació reclamada per ecologistes i per diputats de l'oposició, i Europa encara no ha avaluat l'actuació de supervisió i control per part de la Conselleria.

Els ecologistes sols esperen que amb la nova informació facilitada ara per AE-Agró la Comissió Europea tinga clar on buscar els documents necessaris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia