Medi ambient

Espai Medes, la porta marina del parc

El centre d'interpretació vol néixer per posar les Medes a l'abast de tothom

El projecte expositiu està acabat, l'edifici es farà el 2016 i hauria de funcionar ja el 2018

L'Espai Medes vol néixer amb una forta vocació divulgativa

El port de l'Estartit està en obres des de fa unes setmanes. El Club Nàutic Estartit, concessionari que ha renovat recentment el contracte de gestió fins a l'any 2049, va comprometre's a cedir un equipament a la població per avançar en la filosofia global d'obrir el port a la ciutat. Aquest edifici se situarà en el moll central del port i aspira a transformar-se en la porta marítima d'entrada al Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. El projecte Espai Medes, que és com s'anomenarà aquest centre d'interpretació de les illes Medes, es construirà entre la tardor de l'any vinent i la primavera del 2017, és a dir, durant la segona fase de la reforma de la dàrsena esportiva, projecte que ja s'està executant.

Amb aquests càlculs constructius a la vista, l'Espai Medes prendrà forma com a projecte a cavall del 2017 i el 2018, quan l'edifici cedit pel CN Estartit prendrà vida i iniciarà el procés per esdevenir centre per promoure el coneixement sobre les illes Medes i escaló per facilitar-ne l'accés a tot tipus de públics. Si el Museu de la Mediterrània pugna per convertir-se en porta d'entrada al parc natural, el seu àmbit terrestre, l'Espai Medes, naixerà amb l'objectiu de transformar-se en entrada en l'àmbit marí. El Centre d'Interpretació de Pals, anunciat repetidament com a espai multidisciplinari, està destinat a ocupar aquesta missió en l'àmbit dels aiguamolls.

A l'edifici de l'Espai Medes hi haurà diverses dependències més enllà de les que faran funció d'interpretació i d'acollida. D'una banda, el parc natural hi tindrà un espai probablement administratiu. però també hi haurà un bar i un centre de venda de marxandatge. La previsió és que tecnològicament estigui ben dotat amb la tauleta tàctil com a eina central. Es vol escollir aquest format interactiu per la facilitat que dóna a l'hora d'adaptar la interacció a les característiques peculiars de cadascun dels visitant del centre.

L'Espai Medes naixerà amb una forta vocació divulgativa i, per això, el discurs interpretatiu tendirà, segons està previst en el projecte, a subratllar el gran valor patrimonial de l'únic arxipèlag de la costa catalana.

LA XIFRA

950.000
euros.
Aquest és el cost aproximat del projecte museogràfic i el contingut de l'equipament que busca finançament.
A qui va destinat i quina estructura tindrà?

El pla de viabilitat especifica grups d'interès diversos

El setembre del 2014 es va tancar el pla de viabilitat que definia els perfils dels visitants a qui aniria destinat l'Espai Medes, amb la motivació que es calcula que té cadascun dels grups, qui són, on s'allotgen i l'experiència que es preveu que buscarien en el nou centre. Es van establir fins a vuit grups de visitants potencials: les famílies; el turista allotjat a l'Estartit; l'excursionista de ruta per la Costa Brava; el públic escolar; els immersionistes; els practicants de snorkel, vela i caiac; els interessats en les excursions marítimes, i el turista de natura. El pla de valoració especifica quin és l'interès de cadascun dels grups i quin tipus d'exposició li pot interessar.

L'estructura temàtica pensada per encaixar en els interessos de cada grup està basada en els diferents espais, que tindran funcions divulgadores distintes. L'espai Descoberta contindrà la major part de l'exposició visitable, així com un espai destinat a exposicions temporals. L'espai Immersió és essencialment audiovisual amb la voluntat que els visitants visquin en primera persona el que pot suposar una visita a les Medes. L'espai Mirador, ubicat a la terrassa, tindrà estris que s'han emprat històricament en navegació, com ara el sextant, l'astrolabi, la brúixola, la ullera de llarga vista, el planisferi celeste, el rellotge de sol i la rosa dels vents. També s'habilitarà en la zona nord de l'edifici l'espai més ampli d'exposicions temporals.

On s'ubicarà?

La fesomia del port canvia i s'adapta al poble

Amb la vocació d'integrar port i ciutat, el CN Estartit ha iniciat la reforma del port que gestiona i que el portarà a invertir-hi 12 milions d'euros en els pròxims anys. La façana marítima de l'Estartit haurà experimentat un canvi profund en els pròxims anys, en què, rere els canvis en la dàrsena, arribarà la reforma urbana. El projecte d'aquesta s'encarregarà aquest mateix 2016. De fet, Ports ja ha comunicat als responsables locals que hauria d'estar licitat abans de les festes de Nadal. Aquests canvis que proposaran la façana marítima futura haurien de tancar el cercle i complementar la desitjada continuïtat port-ciutat, i pretenen posar fi definitivament a la sensació d'impermeabilitat entre els dos espais.

Qui i com es finança això?

L'edifici, pagat pel CN Estartit i la resta està pendent

El cost de l'edifici ronda al voltant dels 500.000 euros i va a càrrec del CN Estartit. El contingut del centre està calculat en 950.000 euros, una tercera part de la qual aproximadament seria la destinada al projecte museogràfic. Els 350.000 euros restants són per omplir de contingut l'espai. Tot plegat ja té un cost detallat i inclou el projecte executiu, l'enginyeria audiovisual, les estructures museogràfiques, els projectors i els reproductors, les tauletes tàctils i la seva programació i la producció audiovisual dels espais Experiència i Immersió. Des de l'Entitat Municipal Descentralitzada, el seu president, Genís Dalmau, explica que cal buscar, al seu entendre, el finançament a través d'algun fons europeu i entén que la subvenció hauria d'estar lligada als diners recollits en concepte de taxa turística.

A qui beneficia?

L'equilibri entre interès turístic i la preservació

L'equilibri entre el negoci turístic que tenen al darrere els hotels i els centres d'immersió i la preservació de l'entorn natural a què obliga una reserva marina sovint té una convivència complicada. La destinació turística de l'Estartit rep a l'any uns 500.000 turistes, i el nou centre Medes en tindria prou amb el fet que un 10% d'aquests el visitessin per esdevenir rendible. El debat, però, que continuarà obert (i s'amplificarà si l'Espai Medes no es frena) és si l'objectiu de l'Espai és mantenir i augmentar el negoci turístic i lucratiu dels centres d'immersió i els hotels i si això està en contradicció amb la necessitat de preservació. Ara mateix, les 73.000 immersions a l'any que permet el nou pla d'usos del parc natural són excessives pels conservacionistes i adequades pels centres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona