Medi ambient

Acord històric per lluitar contra el canvi climàtic

Els 195 països presents a la cimera del clima de París (COP21) es comprometen a evitar que l'escalfament global superi els 2 graus i a fer un esforç per mantenir-lo en els 1,5 graus

El pacte és vinculant jurídicament però no en totes les seves parts

La cimera del clima de París (COP21) ha aprovat aquest dissabte al vespre el primer acord global sobre la lluita contra l'escalfament del planeta. Gairebé 200 països, tant industrialitzats com en vies de desenvolupament, s'han compromès ha avançar de manera conjunta cap a una economia que rebaixi les emissions de carboni.

El president de la COP21, Laurent Fabius, ho ha anunciat quan faltaven pocs minuts per a dos quarts de vuit del vespre: “L'acord de París pel clima s'ha adoptat”. El ministre francès d'Exteriors ha donat l'esperat cop de martell que ha posat fi a la cimera i ha afirmat: “És un petit martell però acaba de fer una gran cosa”. Ha seguit un llarga ovació dels delegats dels 195 països presents assistents a la cimera.

Els secretaris generals de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, i de la convenció del canvi climàtic de l'ONU, Christiana Figueres, han assegurat que “aquest és l'acord més complex que s'ha negociat mai”.

El text, que ha estat debatut intensament durant les últimes hores, té com a objectiu limitar l'escalfament global i “mantenir la temperatura mitjana mundial molt per sota dels dos graus centígrads respecte dels nivells preindustrials”.

L'acord fixa un sostre a les emissions de gasos d'efecte hivernacle i estableix un sistema de finançament de 100.000 milions de dòlars anuals per tal que els països amb menys recursos es puguin adaptar als efectes del canvi climàtic.

Un dels punts principals de l'acord és el compromís de totes les economies mundials a evitar que la temperatura del planeta augmenti per damunt dels 2 graus i també portar a terme “tots els esforços necessaris” perquè no superi els 1,5 graus, i esquivar així “els impactes més catastròfics del canvi climàtic”.

El document recull compromisos nacionals de lluita contra el canvi climàtic de cadascuna de les 196 parts de l'acord i obliga els països a retre comptes del seu compliment. També específica que aquest acord serà revisable a l'alça cada cinc anys.

El pacte és jurídicament vinculant en part, ja que obliga els països a complir-lo, si bé no en la seva totalitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona