Medi ambient

El govern diu que trigaria 11 anys a buidar Vacamorta

Territori i Sostenibilitat estima en 2,2 milions de tones el volum de residus abocats i 150 milions el cost de buidar-los

El municipi i la plataforma opositora es queixen que l'informe no s'ha consensuat

Lletrats del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat han argumentat, davant la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que obliga a restituir el paratge ocupat des del 1999 per l'abocador de Vacamorta al seu estat anterior, que com a mínim caldrien onze anys per buidar el dipòsit de residus i que l'operació costaria més de 150 milions d'euros. Els càlculs elaborats per pèrits del departament estimen en més de 2,2 milions de tones el volum de deixalles dipositades durant els anys d'activitat de l'abocador, amb llicència ambiental des de l'any 2000. La darrera interlocutòria dictada pels magistrats del TSJC mantenia en 24 mesos el termini màxim per buidar els residus i restaurar ambientalment els terrenys.

Els experts han dit que per retirar tots els residus caldria omplir 140.000 camions de gran tonatge. A raó d'un vehicle emplenat cada 15 minuts, durant una jornada de deu hores laborables al dia, resulta el càlcul d'onze anys per completar el procés. A banda, alerten dels riscos ambientals que suposaria buidar el dipòsit, per la presència de lixiviats i materials en descomposició que tornarien a sortir a la superfície. Transport a banda, caldria trobar a més un abocador alternatiu per tornar-hi a dipositar les deixalles retirades.

La Generalitat manté, doncs, que la millor alternativa seria deixar Vacamorta en l'estat actual, ja que conclouen que el buidat seria una operació que “no és viable”. Al marge del mandat judicial emès pel TSJC per restituir el paratge de Vacamorta al seu estat previ al 1999, la Generalitat es pot haver d'enfrontar a un altre litigi en paral·lel. I és que l'empresa que gestionava l'abocador, Recuperació de Pedreres SL, ja va anunciar la intenció de reclamar pels perjudicis derivats de la clausura, que xifrava en 500.000 euros mensuals.

Consens “trencat”

Des del municipi, l'alcalde de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura, Salvi Casas (ERC), lamentava ahir que s'ha assabentat de la presentació de l'informe tècnic de la Generalitat per la premsa: “No en teníem constància, malgrat l'oferta de consens que havíem fet a la Generalitat per part de la plataforma contrària i l'Ajuntament, però les converses fa mesos que es van trencar.” La Plataforma Alternativa a l'Abocador de Cruïlles (PAAC) també defensa el buidat pel risc que els residus colgats sota terra reaccionin en compostos químics contaminants que es filtrin a les capes freàtiques i emanin a l'atmosfera, i com a oposició a la política de fets consumats que ha permès l'activitat a l'abocador, tot i els contenciosos presentats, durant més d'una dècada.

Casas mantenia ahir una porta oberta per arribar a consensuar una solució amb la Generalitat, malgrat que, si no hi ha cap moviment, esperaran “la resposta dels magistrats”. Mentrestant, el consistori i la PAAC queden amatents a la resolució de l'última llicència ambiental cursada pels gestors de la instal·lació, que aspiraven a renovar el darrer permís. Fa pràcticament un any que no es dipositen més residus a l'abocador, però l'empresa va tramitar la renovació de llicència per mantenir l'activitat i la PAAC hi va presentar un recurs administratiu.

LES XIFRES

11
anys
es trigaria a buidar de residus l'abocador, amb un càlcul de 140.000 camions deu hores al dia.
2,2
milions de tones
de deixalles s'acumulen al subsòl de Vacamorta, segons càlculs dels pèrits de la Generalitat.
150
milions
d'euros costaria l'operació de buidat. A més de les feines a l'abocador, caldria trobar un dipòsit alternatiu.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona