Medi ambient

Bombolles volcàniques de 150.000 anys d'història a Sant Joan les Fonts

Són estructures formades per la pressió de basalt o sediments en uns túnels de lava

Ja s'han inclòs al catàleg geològic del Parc Natural de la Garrotxa

Fer entenedors conceptes científics i tècnics és una de les feines dels professionals del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i encara més en aquest parc perquè l'espai protegit està molt humanitzat. Ara acaba d'introduir al diccionari particular de molts garrotxins un nou terme: blíster. Fa referència a una mena de bombolles d'origen volcànic que es generen per la pressió del magma a l'interior d'uns túnels que es formen dins de la lava quan és fluida.

Fins ara no se n'havien localitzat a la península Ibèrica. Els primers s'han trobat al sector del Molí Fondo de Sant Joan les Fonts, gràcies als treballs de desbrossat, neteja, millora d'accessos i senyalització d'aquest sector, sobretot des de fa cinc anys, quan l'Ajuntament va signar un conveni amb la propietat dels terrenys per a la seva cessió i ús públic.

El geòleg i expert en vulcanologia, Llorenç Planagumà, a qui el Parc Natural de la Garrotxa ha encarregat els treballs que han servit per determinar científicament aquestes troballes, ha explicat que la localització s'ha fet en una zona del riu Fluvià on hi ha tres colades basàltiques. Es tracta de tres colades –ja fa temps que hi ha una ruta per visitar-les– creades a partir de tres erupcions volcàniques diferents, la més antiga de 700.000 anys, una altra de fa 150.000 anys i una de més recent de 130.000 anys. Els blísters s'han trobat en la segona d'aquestes colades.

Els tossols i els hornitos són les altres formacions volcàniques similars i, a la Garrotxa, n'hi ha de les primeres al Bosc de Tosca i a la Fageda, però no de les segones.

El director del parc natural, Xavier Puig, ha remarcat que la recerca és una de les tasques de l'ens i que, en el cas de Sant Joan les Fonts, ha estat originada en la simple observació fruit dels treballs de recuperació d'una zona.

Les bombolles, protuberàncies o blísters del Molí Fondo de Sant Joan les Fonts són producte de l'erosió del riu Fluvià, que ha deixat al descobert els antics túnels de lava generats per la colada, que es caracteritza pels seus hàbits lenticulars que es van reomplir de basalt o sediments. Són característiques d'aquestes bombolles les estalactites volcàniques. Aquestes formacions ja estan incloses al catàleg d'Aforaments d'Interès Geològic del Parc Natural de la Garrotxa.

LA XIFRA

5
anys
són els que fa que l'Ajuntament de Sant Joan les Fonts treballa al sector de les tres colades basàltiques.

LA FRASE

Continuarem treballant per posar a l'abast de tothom el nostre patrimoni geològic
Joan Espona
alcalde de sant joan les fonts

LA XIFRA

150.000
anys
d'antiguitat té la colada on es van formar les protuberàncies volcàniques del Molí Fondo.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia