Medi ambient

Japó

El perill nuclear

Fukushima, un 10% desmantellada

Cinc anys després de l'accident, l'operador de la central ha acabat la instal·lació de la maquinària per generar un “mur de gel” al subsòl que eviti les filtracions al mar

El desmuntatge s'allargarà quaranta anys

N'hi ha per estona. Després de cinc anys –just d'aquí a un mes–, la central nuclear sinistrada de Fukushima, al Japó, ha completat “en un 10%” el procés de desmantellament de la planta, segons el màxim responsable de la instal·lació, propietat de Tokyo Electric Power (TEPCO), Akira Ono. En una visita per a periodistes estrangers, la companyia va mostrar els progressos per desmuntar i assegurar l'espai, que continua filtrant aigua contaminada al Pacífic. L'operadora ha acabat d'instal·lar la maquinària per generar un “mur de gel” subterrani que eviti l'acumulació tòxica i els vessaments al mar. Per completar aquesta barrera s'han instal·lat sota la planta més de 1.500 canonades a una profunditat de 30 metres. S'hi injectarà una solució salina a una temperatura de menys 30 graus que congelarà la terra en contacte amb els tubs i crearà, així, una barrera gelada que hauria d'evitar filtracions. El govern japonès n'assumeix el cost econòmic.

El 2014 es va retirar tot el combustible del reactor 4, el menys afectat pel terratrèmol i el tsunami de fa cinc anys, però ara s'afronta la part més difícil: la retirada de les barres de combustible gastat i fos dels reactors 1, 2 i 3. A més, TEPCO ha de decidir què fa amb 750.000 tancs que emmagatzemen milions de tones d'aigua contaminada, una quantitat que augmenta cada dia. Les fuites encara impedeixen que milers de persones que vivien al costat de la central puguin tornar a casa i han afectat l'agricultura, la pesca i la ramaderia locals. Segons el director de la planta, els treballs de desmantellament duraran “entre 30 i 40 anys”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona