Medi ambient

L'assecament d'arrossars redueix el nombre d'ocells hivernants al Delta

La mesura per combatre la plaga del caragol maçana provoca que les espècies que més depenen de l'aigua dolça hagen migrat a altres zones

El nombre d'aus que tenen l'hàbitat en zones d'aigua dolça de poca fondària al delta de l'Ebre s'ha reduït notablement respecte als últims anys. És la dada que conclouen els tècnics del parc natural, que acaben de finalitzar el cens anual d'espècies que hivernen a la desembocadura de l'Ebre. Segons remarquen, l'explicació més plausible per a aquest comportament és que l'assecament dels arrossars per combatre la plaga del caragol maçana estiga provocant que els ocells busquen altres zones humides on poder passar l'hivern: “Fa dos o tres anys que els arrossars queden eixuts a l'hivern, i això pot afectar de manera important l'hàbitat per a aquest tipus d'aus”, indica el director del parc natural, Francesc Vidal.

Aquesta circumstància afecta especialment espècies com ara la daurada grossa (Pluvialis apricaria), amb un descens d'un 64%; el bernat pescaire (Ardea cinerea), d'un 55%, i el xarxet comú (Anas crecca), que perd un terç de la seua presència. De mitjana, el descens d'aquestes aus d'aigua dolça és d'un 15,5%, molt per damunt del 7% de davallada si es tenen en compte totes les aus del Delta. De fet, la situació en les aus que tenen l'hàbitat a les zones naturals es manté en valors similars, o fins i tot augmenta en alguns casos.

Ànecs, els reis del Delta

El recompte d'aus situa la xifra en 244.707 exemplars, corresponents a les aproximadament 90 espècies que es comptabilitzen cada any. D'aquestes, la major part correspon als anàtids, que amb més de 115.000 exemplars suposen el 40% del total. Tot i això, el nombre és inferior al de la mitjana dels últims deu anys, de gairebé el 9%. També han detectat la presència d'11.125 flamencs i 2.950 capons reials, una espècie que en els últims mesos s'ha consolidat com a depredadora dels caragols maçana, encara que només durant l'època de zel.

LA XIFRA

244.707
aus de 90 espècies.
És el nombre d'ocells comptabilitzats pels tècnics del Parc Natural del Delta de l'Ebre.

Alliberada una grua que havia quedat ferida

Aprofitant la presentació de les dades del cens d'aus hivernants, el Parc Natural del Delta també va alliberar un exemplar de grua a l'Encanyissada. L'au havia quedat ferida, segurament pel xoc amb algun pal o cable elèctric, segons assenyalen els tècnics, i havia rebut tractaments durant uns quants dies al centre de recuperació d'aus del Parc Vell. Es tracta d'una espècie poc freqüent a la desembocadura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona