Medi ambient

Medi ambient

La factura més grossa

La majoria dels ajuntaments afronten la recollida d'escombraries com el servei imprescindible més car i es refugien en la selectiva per abaratir-la

A Torroella es recullen 7.782,52 tones d'escombraries cada any

La factura més grossa en tots els ajuntaments és la de la recollida d'escombraries. En un municipi mitjà dins la demarcació, com Torroella i l'Estartit, amb una població molt variable en època estival, la despesa de la recollida es de 2,32 milions d'euros l'any, una taxa fixa producte de l'entesa amb l'empresa Urbaser, que opera al municipi des de finals de l'any 2014. Per tant, el 2015 ha estat el primer any en què ha gestionat tot un exercici. A banda de la tramitació de la contractació, que va convertir-se en un serial absurd allargat en el temps, la nova gestió, molt més integral, ha suposat un augment molt notable de la recollida selectiva. El drama de la factura es troba en l'augment constant i creixent de l'entrada del rebuig (la gran majoria del que es recull) a l'abocador, que des de principis del 2014 fins a finals del 2015 ja ha pujat gairebé deu euros per tona i que, asseguren els experts, es pot arribar a doblar en vuit o deu anys.

Per això, amb contractes tancats amb gestors, els Ajuntaments augmenten el seu interès a recollir més selectiva (vidre, plàstic i paper, sobretot), un estalvi, ja que la selectiva es ven, cosa que en el context d'augment escalonat del preu de tona d'entrada serveix com a mecanisme compensador i de poc més.

Les xifres d'augment de recollida de selectiva en només un any són espectaculars a Torroella de Montgrí i l'Estartit, on s'ha passat de prop del 20% al 30 % en un sol any. Més enllà de la conscienciació ciutadana, que creix, hi ha una explicació palpable, i és que la xifra de punts de recollida ha passat dels 80 als 200 en canviar de concessió. El creixement, expliquen els experts de l'Ajuntament, és “impressionant” però, tocant de peus a terra, el creixement ara només pot ser lent en un municipi de població tan fluctuant a causa del turisme. L'objectiu que considera la tècnica de Medi Ambient, l'ambientòloga Lina Adan, com a més real és el d'aspirar, al final de l'actual contracte, que cap a l'any 2027, s'arribi a reciclar un quaranta per cent del total recollit.

Les xifres d'escombraries que es generen en una ciutat són immenses. Així, l'exemple de Torroella serveix per constatar-ho. Al llarg de l'any 2015, el primer amb el nou operador, que fa més incidència en la selectiva, s'han recollit 7.782,52 tones d'escombraries, de les quals, 5.551,2 són de rebuig i, per tant, tenen un cost (a final d'any era de 68 euros per tona) d'entrada a l'abocador de Solius. A més a més, s'han recollit 562,53 tones de paper; 588 de vidre; 285,1 d'envasos i 796 d'orgànica.

Quant al rebuig, l'any 2015 es van recollir 588,06 tones menys que l'any 2014, una factura que s'eleva a 417.809 euros, fet que suposa un estalvi de 19.368 euros en un any. Per altra banda, la venda de les fraccions de la selectiva suposa uns ingressos que aquest any han estat, segons va informar el regidor de serveis, Josep Maria Rufí, d'uns 100.000 euros. Aquí l'estalvi que es genera és més ampli i els ajuntaments troben el mecanisme de compensació per a l'augment del preu d'entrada a l'abocador.

El govern local de Torroella i l'Estartit s'ha proposat rebaixar al final del mandat el cost del contribuent en matèria de recollida d'escombraries. Així, la xifra que s'ha establert és d'un 8 per cent al final de la legislatura respecte a la que estava vigent l'any 2015. “Això és el que farem, quan tots els pobles, com a màxim, tenen tendència a congelar-la”, exposava Rufí.

588,06
tones
de rebuig. Aquesta és la quantitat que es va recollir de menys l'any 2015 a Torroella i l'Estartit, el primer any en què els punts de recollida van passar de 80 a 200.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia