Medi ambient

La depuradora d'Avià haurà d'esperar com a mínim fins al 2017

L'ACA arxiva l'actual projecte i n'encarregarà un de nou l'any vinent

Avià és l'únic poble de Catalunya de més de dos mil habitants que no té depuradora

El malson continua: Avià haurà de passar sense depuradora com a mínim tot aquest any i tot el que ve. L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha confirmat que arxiva el projecte que es va començar a construir el 2010 i que té la intenció de fer-ne un de nou. “La previsió és poder posar a licitació els treballs corresponents a la redacció del projecte i a l'execució de les obres al llarg del 2017”, diu l'ACA.

Mentrestant, Avià continua sent l'únic poble català de més de dos mil habitants que no té depuradora. Les aigües residuals van directament de les clavegueres a les rieres, sobretot a la de Coforb, que travessa el poble de nord a sud. El problema mediambiental és gravíssim, especialment quan la riera baixa seca: pudors, insalubritat i contaminació.

“D'Avià en amunt, la riera és plena de tolls d'aigua neta i, de tant en tant, s'hi pot trobar algun tritó i tot. Però, quan creua el revolt de la Farinera i entra al poble, comença a rebre aigües brutes i es converteix en una claveguera a cel obert”, admet el regidor de Medi Ambient, Josep Subirana (ERC). Recorda que “els nens d'abans aprenien a nedar a la riera” i ara no s'hi poden acostar perquè baixa bruta i contaminada.

Subirana veu amb desesperació les notícies que arriben de la Generalitat, i desconfia de la paraula de l'ACA. “Això s'allargarà molt més”, vaticina.

L'alcaldessa, Patrocini Canal (SOM Avià), va ser a l'última reunió amb els responsables de l'ACA on va rebre la galleda d'aigua freda. Ella va prometre al seu moment “vetllar perquè l'ACA mantingués la promesa de reiniciar les obres el 2015”. Però les notícies que arriben de Barcelona són pitjors que tots els pronòstics.

El primer projecte per construir una depuradora a Avià es va redactar el 2002, es va aprovar sis anys després, i les obres van començar el 2010. Els operaris van fer bona part dels col·lectors però la depuradora, que ha d'anar a Graugés, no es va iniciar mai.

Abans de posar-hi la primera pedra, una de les dues empreses que tenia la concessió de les obres, la igualadina Emcofa, va fer fallida. L'altra, OMS Sacede, de Barcelona, ha continuat els treballs en solitari, però l'ACA no li ho permetrà i sembla que li acabarà rescindint el contracte. Això podria portar a una batalla judicial de durada imprevisible.

L'ACA viu un moment econòmic delicat i això afecta la depuradora d'Avià i 24 més de tot Catalunya. Però el problema d'Avià és més greu perquè les obres ja hi havien començat i s'havien invertit més de 800.000 euros en els col·lectors. L'ACA, però, creu que la feina feta no es perdrà, tot i que no ho assegura del tot: “L'objectiu és aprofitar allò que ja s'ha fet, per bé que calgui ajustar-ho al nou projecte, si escau.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona