Medi ambient

medi ambient

El govern defensa reduir un 40% el cabal ambiental del Ter per ser realistes

El director de l'ACA explica a Girona que han decidit passar “de la teoria a la realitat” amb els límits que es volen fixar en el nou pla de gestió 2016-2021

El nou pla de gestió del districte de conca fluvial de Catalunya per al període 2016-2021, que està en tramitació, preveu fixar un cabal ambiental ecològic al Ter un 40% inferior al que estableix el pla sectorial de cabals de manteniment (PSCM) del 2006. Aquests nous límits han estat rebutjats enèrgicament per les entitats ecologistes del territori, com Aigua és Vida, que denuncia des de fa temps l'incompliment sistemàtic de la normativa actual. El director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Jordi Agustí, va defensar dimecres passat a Girona els plans del govern afirmant que el que es fa és “passar de la teoria a la realitat”, ja que el govern argumenta que és impossible concertar allò previst en el PSCM, que es va aprovar durant el govern tripartit. A més, ara en el pla de gestió els nous cabals ambientals seran obligatoris. “No renunciem al PSCM i, per això, el pla de gestió actualment en tràmit preveu la implantació obligatòria dels cabals ambientals amb un mínim del 60% en el cas del Ter i del 40% en el cas de la Muga (en el tram d'aigües avall de Pont de Molins) respecte a allò que es va establir el 2006”, va assenyalar.

Increment gradual

El màxim responsable de l'ACA va insistir a Girona a subratllar el compromís de l'actual executiu català amb els cabals ambientals. En aquest sentit, Agustí va subratllar que l'objectiu del govern és poder anar-los “incrementant de manera gradual en funció de la resposta dels rius”.

LA FRASE

El nostre objectiu és incrementar els cabals de manera gradual en funció de la resposta dels rius
Jordi Agustí
director de l'agència catalana de l'aigua (aCA)

LES XIFRES

40
per cent
és la rebaixa global dels cabals mínims del Ter que es planteja en el nou pla de gestió 2016-2021.
4,60
m³/s
és el cabal bàsic del Ter a Girona, segons el PSCM del 2006. A l'estiu baixa a 3,68 i a l'abril-maig puja a 5,98.

Alta participació gironina en el procés sobre el pla

El director de l'ACA va ser dimecres a Girona per explicar els resultats del processos de participació ciutadana que s'han fet els últims dos anys al voltant del pla de gestió a la conca fluvial 2016-2021. Agustí va destacar l'alta participació que hi ha hagut a la demarcació, que ha concertat tant el gruix dels participants (80 sobre un total de 250 a les conques internes) com de proposicions presentades (97 de 251), i a més “l'alt nivell de coneixement i qualitat” que tenien els agents implicats. Els 80 participants han estat principalment administracions locals, entitats ambientalistes i representants del món empresarial. Agustí va remarcar que s'han acceptat un 42% de les 97 propostes, i un 46% més s'ha acceptat parcialment o inclòs per analitzar-ne la viabilitat. Així, només s'han rebutjat set proposicions gironines. Per àmbits temàtics, la major part de les propostes de mesures se centren en la contaminació agrícola i ramadera (30 propostes), les mesures orientades a la garantia d'abastament i l'estalvi (22 propostes) i les destinades a fer front a la contaminació urbana i industrial (13).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.