Medi ambient

Gavà tala més pins dels que tocava per fer un pàrquing

Els veïns i ERC alerten que part de la pineda ha quedat arrasada i l'afer es denunciarà a la UE

L'Ajuntament del municipi del Baix Llobregat admet l'error i plantarà 29 arbres a la tardor

El que havia de ser una tala controlada per construir un pàrquing provisional al barri de Gavà Mar s'ha convertit en una destrossa de part de la pineda. Així ho denuncia l'associació de veïns de Gavà Mar i ERC, que portarà l'afer a la Unió Europea. L'Ajuntament reconeix “l'error” i tractarà de contrarestar-ho amb la plantació de 29 pins a la tardor.

Aparcament

El consistori està habilitant un solar de 3.500 metres quadrats a la pineda per oferir un aparcament als conductors que durant l'estiu col·lapsen el barri marítim. “El projecte requeria la tala d'arbres per disposar d'espai per als vehicles i alhora sanejar la pineda amb una aclarida de les que periòdicament s'han de realitzar per afavorir el seu bon estat”, expliquen des del consistori. Es preveia talar fins a un màxim de 182 pins, un nombre que segons l'Ajuntament permetia fer compatible l'aparcament provisional amb la pervivència d'aquesta zona de la pineda. “Però per error s'ha fet una tala superior a la prevista”, assenyalen fonts municipals, sense precisar-ne el nombre i atribuint-ho a una errada en el marcatge dels arbres que calia talar. Amb els 29 arbres es considera que es recuperarà l'aspecte de pineda en un període de dos o tres anys.

El portaveu d'ERC, Albert Massana, explica en canvi que “l'operació ha suposat la tala desmesurada de fins a 160 dels 191 pins preexistents, cosa que significa una reducció del recobriment arbori de més del 60%”. Els republicans es remeten a la normativa municipal que dicta que “com a mínim caldria haver deixat 93 exemplars”, i no pas els 31 que han quedat, segons afirmen. ERC recorda que el pi pinyer està protegit, així com la molsa i les orquídies silvestres, que també han quedat malmeses. Per aquest motiu, Esquerra demanarà a la Comissió Europea que investigui l'afer.

Elisabet Martínez, presidenta de l'associació de veïns de Gavà Mar, considera que no n'hi haurà prou amb la plantació de 29 pins. “L'error va ser tocar la pineda, que tenia el sotabosc ple d'orquídies i molsa”, diu. Els veïns fa temps que reclamen millores per les molèsties que els provoca l'excés de visitants a l'estiu, però no volen que “el barri perdi la pineda”, segons assegura Martínez.

Un espai amb 115 places d'aparcament

El pàrquing que s'està habilitant al número 36 de l'avinguda Europa es preveu que tingui 115 places d'aparcament. Estarà obert de 10 del matí a 8 del vespre i costarà 5 euros pel dia sencer. Aquesta és una de les mesures que implantarà l'Ajuntament per millorar la mobilitat a Gavà Mar en l'època estival. Augmentarà a més la presència policial i el servei de grua. De moment es renuncia a implantar zona blava i verda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona