municipal
turisme
Inicien a les Gavarres un projecte pioner de turisme surer
Està destinat a turistes nord-americans i té la implicació del Consorci de les Gavarres i empreses del sector
Fer arribar el valor de les Gavarres i el món del suro al públic nord-americà. Aquests són dos dels objectius prioritaris de From bark to bottle (de l'escorça a l'ampolla), una iniciativa pionera en l'àmbit internacional promoguda per la fundació Cork Forest Conservation Alliance i que va començar ahir al massís amb l'arribada de deu dels 40 turistes nord-americans que al llarg d'aquest estiu participaran en el projecte ecoturístic d'immersió en els territoris surers de la península –Extremadura, Andalusia i Catalunya.
Sense deixar de fer fotos i amb paraules d'admiració com ara “magnífic”o “excel·lent”, els turistes provinents d'Oregon, Washington, Nova York i el Canadà van seguir amb atenció les passes del grup de treballadors del Mas Plaja, de Fitor, per extreure suro d'algunes alzines i les explicacions del propietari del mas, Joan Botey. “Hi havia la falsa creença que per treure el suro s'havia de tallar l'arbre”, va dir Patrick Spencer, director de la fundació i impulsor d'aquesta iniciativa que es va començar a gestar fa tres anys “amb la idea de portar la gent als boscos per mostrar-los el procés, però també la cultura, el menjar...”, va dir després de recordar que els EUA són els màxims importadors i consumidors de vi del món.
El projecte s'ha pogut tirar endavant per mitjà de l'operador turístic Two Birds one Stone i del Consorci de les Gavarres, ens que actua de coordinador a Catalunya i que té la voluntat d'aplegar tots els actors locals vinculats al món del suro. Una mostra d'aquesta voluntat era la presència al Mas Plaja d'alcaldes i representants dels municipis, d'empreses vinculades al sector i d'institucions diverses.
En aquest primer viatge s'han aconseguit 16.000 euros, la meitat dels quals aniran destinats a un projecte de conservació. Entre els ens participants hi ha la Diputació de Girona, els ajuntaments de Cassà de la Selva, Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura, Girona, Palafrugell, Palamós i Sant Martí Vell, entitats com l'Institut Català del Suro o Retecork i empreses del sector –Eccoci Wine, J. Vigas o F. Oller– que s'han compromès a fer aportacions que van des dels 500 euros fins als 5.000 euros.