Medi ambient

municipal

turisme

Inicien a les Gavarres un projecte pioner de turisme surer

Està destinat a turistes nord-americans i té la implicació del Consorci de les Gavarres i empreses del sector

Fer arribar el valor de les Gavarres i el món del suro al públic nord-americà. Aquests són dos dels objectius prioritaris de From bark to bottle (de l'escorça a l'ampolla), una iniciativa pionera en l'àmbit internacional promoguda per la fundació Cork Forest Conservation Alliance i que va començar ahir al massís amb l'arribada de deu dels 40 turistes nord-americans que al llarg d'aquest estiu participaran en el projecte ecoturístic d'immersió en els territoris surers de la península –Extremadura, Andalusia i Catalunya.

Sense deixar de fer fotos i amb paraules d'admiració com ara “magnífic”o “excel·lent”, els turistes provinents d'Oregon, Washington, Nova York i el Canadà van seguir amb atenció les passes del grup de treballadors del Mas Plaja, de Fitor, per extreure suro d'algunes alzines i les explicacions del propietari del mas, Joan Botey. “Hi havia la falsa creença que per treure el suro s'havia de tallar l'arbre”, va dir Patrick Spencer, director de la fundació i impulsor d'aquesta iniciativa que es va començar a gestar fa tres anys “amb la idea de portar la gent als boscos per mostrar-los el procés, però també la cultura, el menjar...”, va dir després de recordar que els EUA són els màxims importadors i consumidors de vi del món.

El projecte s'ha pogut tirar endavant per mitjà de l'operador turístic Two Birds one Stone i del Consorci de les Gavarres, ens que actua de coordinador a Catalunya i que té la voluntat d'aplegar tots els actors locals vinculats al món del suro. Una mostra d'aquesta voluntat era la presència al Mas Plaja d'alcaldes i representants dels municipis, d'empreses vinculades al sector i d'institucions diverses.

En aquest primer viatge s'han aconseguit 16.000 euros, la meitat dels quals aniran destinats a un projecte de conservació. Entre els ens participants hi ha la Diputació de Girona, els ajuntaments de Cassà de la Selva, Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura, Girona, Palafrugell, Palamós i Sant Martí Vell, entitats com l'Institut Català del Suro o Retecork i empreses del sector –Eccoci Wine, J. Vigas o F. Oller– que s'han compromès a fer aportacions que van des dels 500 euros fins als 5.000 euros.

LA FRASE

Als EUA hi havia la falsa creença que per treure el suro s'havia de tallar l'arbre
Patrick Spencer
director de la cork forest conservation alliance

LA XIFRA

16.000
euros
s'han aconseguit amb el projecte, la meitat dels quals es destinaran a projectes de conservació de la natura.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia