Medi ambient

A Portbou les cabres es cuiden de la prevenció d'incendis

Un ramat de 460 cabres s'ha instal·lat aquesta setmana al municipi i pasturarà durant l'estiu el sotabosc, mantenint les franges de protecció d'incendis dels boscos de titularitat de la Generalitat

Les 460 cabres van arribar a Portbou dimarts passat i s'hi quedaran tot l'estiu. S'han situat a la zona del corral de la Farella, en una àrea boscosa de titularitat de la Generalitat i sortiran cada dia a pasturar. D'aquesta manera contribuiran a mantenir netes les franges de protecció del sotabosc. L'alcalde, Josep Lluís Salas, explica que el pastor que es cuidarà del ramat tot l'estiu s'ha instal·lat a Portbou, pujarà cada matí per fer sortir les cabres a pasturar i cada vespre s'encarregarà de tornar-les al corral. Aquest edifici va ser restaurat ara fa un any i mig, després d'una actuació de la conselleria de Medi Ambient en aquest sector.

Elisenda Guillaumes, directora dels serveis territorials d'Agricultura a Girona, explica que aquest dispositiu s'emmarca en el programa 2015-2020 d'actuacions silvopastorals i s'ha coordinat des de l'oficina comarcal dels serveis d'agricultura. En aquesta forest d'unes 670 ha ja hi pastura durant el període d'hivern un ramat de 150 vaques procedents del Ripollès. Per completar la feina de les vaques, Guillaumes explica que es va detectar que feia falta bestiar menut per pasturar el sotabosc de les franges de protecció d'incendis i per això es va buscar un ramat de cabres.

En el cas de les vaques, el ramader paga en contrapartida uns tres euros l'any per cada cap de bestiar a la Generalitat pel dret de pastura. Pel que fa a les cabres en canvi, la directora d'Agricultura explica que el ramader no està sotmès a cap contrapartida econòmica però té l'obligació de mantenir en aquest cas unes 40 hectàrees de franges de protecció. “Amb aquests programes de gestió silvopastoral no s'haurà de fer el manteniment de les franges de protecció amb maquinària, que hauria tingut un cost important; surt a compte perquè estalviem, gestionem el bosc i alhora fem prevenció d'incendis”, conclou Guillaumes, agraint la feina d'aquestes 460 cabres que estiuejaran a Portbou.

LA XIFRA

40
hectàrees
de franges de protecció d'incendis seran netejades per les cabres per estalviar la intervenció de màquines


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia