Medi ambient

Medi ambient

Els flamencs tornen a criar enguany al delta de l'Ebre

El parc natural aplica mesures de control de les poblacions de gavià argentat i raboses que en dificulten la reproducció

Se'n comptabilitzen prop de 900 parelles a la punta de la Banya

Els flamencs, unes de les aus aquàtiques que més atreuen els visitants del delta de l'Ebre, tornen a reproduir-se enguany en aquest espai natural després que el 2015 no haguessin criat. Així, la colònia reproductora s'ha instal·lat en un dic de les salines de la Trinitat, a la punta de la Banya, on els tècnics del parc natural han recomptat prop de 900 parelles de flamencs en un vol fotogràfic a 400 metres d'altitud.

El dic de les salines de la punta de la Banya no és l'espai on tradicionalment han criat els flamencs, que es reprodueixen amb èxit al delta de l'Ebre des del 1993 (amb l'excepció de l'any passat i el 2005), sinó que ho feien a l'illa de la Torre dels Conills. Un espai natural que els darrers anys ha estat ocupat pel gavià argentat, una au aquàtica de grans dimensions. Segons els tècnics del parc natural, la colònia de flamencs és molt més vulnerable al dic de les salines, ja que en no estar totalment envoltats d'aigua i poden ser atacats per depredadors terrestres. És per això que el parc natural ha començat a aplicar mesures de control de les poblacions de gavià argentat i de rabosa, que a més del flamenc afecta altres espècies protegides. En aquest sentit, es reforçarà la vigilància a les salines de la Trinitat i s'iniciaran els preparatius per a la campanya d'anellament de flamencs.

El delta de l'Ebre és l'únic lloc del país on es reprodueix el flamenc, una espècie que és present tot l'any però que varia el nombre d'exemplars en funció de l'estació. Pel que fa al nombre de parelles reproductores, oscil·la entre 251 i 3.139. Es tracta d'una au aquàtica que s'adapta a viure en medis molt fluctuants, com ara maresmes litorals, llacunes i salines, i és força habitual que, per causes naturals (bàsicament meteorològiques) no es reprodueixi cada any o que ho faci poc. Aquesta espècie és molt sensible a les pertorbacions que es produeixen a les zones de nidificació i per això tria espais tranquils.

LA XIFRA

3.139
parelles
de flamencs reproductores és el nombre màxim comptabilitzat al Parc Natural del Delta de l'Ebre.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia