Medi ambient

MEDI AMBIENT

Buscant consens sobre la Devesa de Girona

L'equip de govern nega una moratòria del pla especial als veïns però diu que no el durà al ple sense consens

L'oposició se centra en els usos “intensius” al Camp de Mart

Els veïns s'oposen a la tala d'arbres
i a l'asfaltatge del Camp de Mart

La presentació pública del pla especial de la Devesa, el maig passat, no ha apagat el debat sobre el gran parc urbà de Girona, sinó més aviat al contrari. Els veïns de la Devesa han aplaudit algunes de les mesures incloses en el pla, com ara treure els cotxes de dins del parc, però són molt bel·ligerants amb el fet que la zona del Camp de Mart es converteixi en “una gran zona asfaltada on es puguin fer activitats intensives”. Això els va portar a demanar a l'Ajuntament una moratòria del pla en la reunió oberta amb el regidor de Paisatge i Hàbitat Urbà, Narcís Sastre, el 13 de juliol.

Sastre, però, assegura que no hi haurà moratòria i que el procés seguirà el seu curs, però alhora deixa clar que no durà a aprovació inicial al ple un document que no tingui “el màxim consens possible”. Sastre, que té previst reunir-se aquesta setmana amb l'associació de veïns, avança que és probable, doncs, que el pla especial no vagi al ple de setembre com estava previst, sinó que s'endarrereixi algun mes: “Esperarem el que calgui per acabar de dialogar.” El regidor afirma que “no hi ha cap punt al pla que sigui dogma de fe” i remarca que “no és un document tancat, sinó que està obert a aportacions”.

Les demandes dels veïns

Els veïns afirmen que volen “una Devesa naturalitzada i no pas de serveis” i per això s'oposen que el Camp de Mart sigui una zona asfaltada enlloc de verda i que s'hi tallin arbres. El president de l'Associació de Veïns Devesa-Güell, Josep Plazas, destaca que serà “una llosa grossa, que anirà de Fira de Girona al passeig de la Sardana, des de les piscines fins al carrer” i que, com que serà un espai amb punts elèctrics, d'aigua i gas, “el problema és que estarà preparat per fer-hi el que vulguis cada setmana”. Plazas reconeix que l'arrel de l'alarma és que l'equip de govern va parlar en la presentació del pla “d'usos intensius” al Camp de Mart i això els fa témer un alt volum d'activitat a la zona que justament és més a prop dels edificis. Els veïns també s'“oposen totalment” que es talin 35 arbres a la zona. De fet, Plazas assegura que “no ho poden fer perquè estan protegits”. Afirma que “són dels arbres més nous del parc i dels que estan més bé, només un està malalt”.

Tot plegat ha generat tant malestar entre els veïns que l'associació ha creat una comissió exclusivament per al pla en què ja hi ha una quarantena de veïns, alguns dels quals estan estudiant la part legal.

Sastre, per la seva banda, nega que hi hagi cap arbre protegit i reconeix que l'equip de govern no es va “saber explicar bé” quan van parlar d'usos intensius: “Ens referíem a activitats de Fira de Girona que necessiten més espai.” Subratlla que la definició dels usos i activitats de cada zona de la Devesa no és cosa del pla especial, sinó que es regularan en un reglament que es farà posteriorment i en la redacció del qual participaran els veïns de la zona: “Què, com i quan s'ha de fer al Camp de Mart es decidirà allà.”

LES FRASES

No ho durem al ple sense tenir el màxim consens possible de la ciutadania i dels grups municipals
Narcís Sastre
regidOr de paisatge i hàbitat urbà de l'ajuntament de girona
El problema està en els usos intensius que es preveuen al Camp de Mart, que serà una gran llosa asfaltada
Josep Plazas
president de l'associació de veïns de la devesa-güell

El debat sobre la ubicació de les Fires i del mercat

L.A

Dos elements clau en el futur de la Devesa són si hi continuaran i on ho faran dues de les activitats més importants que es fan al parc: les atraccions de les Fires de Sant Narcís i el mercat dels marxants, dels dimarts i dissabtes. Són dues qüestions que fa anys que s'estudien, i que estan en ple debat.

Respecte a les Fires, el regidor de Paisatge i Hàbitat Urbà, Narcís Sastre, remarca que són només dues setmanes a l'any i explica que la intenció de l'equip de govern és que les atraccions més grans se situïn a la zona més interior del futur Camp de Mart (la més allunyada dels edificis). Des de l'Associació de Veïns de la Devesa, en canvi, Josep Plazas demana que aquestes atraccions de gran tonatge se situïn a la gespa de Fontajau “i, al passeig més proper, s'hi quedin les tómboles i atraccions infantils”.

Més conflicte hi ha pel que fa a les caravanes dels firaires. L'any passat els veïns van prendre fotografies de les deixalles que deixaven i alguns casos han acabat amb sanció. L'Ajuntament ja ha anunciat que aquest any es farà un cens de quantes caravanes hi ha per buscar un emplaçament adequat fora del parc de cara l'any que ve. Els veïns reclamen que aquest any ja se situï el campament a fora i avisen que vigilaran i “a la mínima” presentaran una denúncia.

Pel que fa al mercat, és un debat totalment obert. En la reunió amb els veïns del 13 de juliol, la tinenta d'alcalde de Promoció Econòmica, Glòria Plana, va afirmar que ella “apostaria per un altre lloc” fora de la Devesa, però va admetre que “en un principi potser haurà d'anar al Camp de Mart”. Plazas, per la seva banda, explica que ells, des de fa anys, aposten perquè es faci a la Copa, tot i que només hi cabrien unes 180 parades quan ara n'hi ha unes 270: “Es pot reordenar el mercat. Crear-ne als barris i que, per sorteig, alguns marxants vagin voltant.”

Escape in the Park crea suspicàcies

La celebració, el dissabte 6 d'agost, de l'experiència artística i musical Escape in the Park –que anirà des de les tres de la tarda fins a les tres de la matinada– ha generat suspicàcies entre alguns veïns, que temen que sigui “una festa rave encoberta amb 7.000 persones malmetent el parc”. El president de l'Associació de Veïns Devesa-Güell, Josep Plazas, explica que s'havien plantejat fer una queixa formal i organitzar una protesta el dia del concert, ja que ho veien com “l'exemple clar del que passarà al Camp de Mart”, però que el seu punt de vista ha canviat després de parlar amb els promotors de l'esdeveniment, que es van posar en contacte amb ell. D'aquí a un parell de dies, Plazas exposarà les explicacions dels promotors a l'associació i creu que finalment no s'emprendran accions. “No és una cosa tan bèstia com crèiem. Fan les coses ben fetes, amb mesuratges de decibels, instal·lant-hi 55 lavabos...”, detalla Plazas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia