Medi ambient

Flix i Cardona exigeixen responsabilitat a Ercros

Ambdós municipis consideren que no està justificada la negativa de l'empresa a seguir invertint a la Ribera d'Ebre i al Bages

Reclamen que es faci càrrec dels costos ambientals i que la Generalitat vetlli per garantir-ho

Flix i Cardona no estan disposats a esdevenir els abocadors de Catalunya. Ambdós ajuntaments es van reunir ahir a la Ribera d'Ebre per moure fitxa davant la marxa de l'empresa Ercros, anunciada per l'any que ve.

El resultat: un acord institucional que reclama responsabilitat ambiental a l'empresa i insta la Generalitat a vetllar per garantir-ho i per dotar d'alternatives econòmiques les dues zones. La indústria química fabrica clor i altres substàncies a Flix i, des de l'any 2008, obté clorur sòdic (sal comuna) per a usos industrials a partir de la sal que contenen els residus resultants de l'extracció de la potassa a les mines de Cardona.

“No pot ser que vinguin empreses al territori, facin diners, s'emportin tot allò que vulguin, contaminin i, quan no els interessi, marxin”, va lamentar ahir des de Flix l'alcalde de Cardona, Ferran Estruch. Ambdós plenaris exigeixen, així, que Ercros es faci càrrec dels passius ambientals que ha deixat a la zona, reclamant que a Flix descontamini els terrenys industrials i que el runam salí de Cardona es continuï explotant com a salina fins a la total eliminació. També insta l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) que vetlli per la reparació d'ambdós problemes ambientals.

De fet, ambdós batlles creuen que no està justificada la negativa d'Ercros de continuar invertint en aquestes localitzacions. “Una empresa que està guanyant aquesta quantitat de diners no està en condicions d'afrontar el canvi de mercuri a membrana a Flix i de mantenir els llocs de treball a la Catalunya interior?”, es va preguntar ahir l'alcalde de Flix. El batlle, però, va més enllà: “Pensem que Ercros vol separar el seu nom dels problemes ambientals i de la pedra al coll que això li suposa.”

Equilibri territorial

L'acord institucional també dóna un toc d'atenció al govern de la Generalitat. “Un país que vol construir-se no pot permetre aquests desequilibris territorials”, va alertar ahir l'alcalde de Cardona.

L'escrit també insta l'administració catalana a impulsar les mesures necessàries per dotar d'alternatives econòmiques les dues zones. “No ens serveix que se'ns suggereixi enviar famílies arrelades a Flix cap a altres factories d'Ercros”, va dir ahir l'alcalde Flix, que reconeix que, de moment, no hi ha alternativa a l'empresa química.

LES FRASES

No pot ser que vinguin, contaminin i, quan no els interessi, marxin
Ferran Estruch
alcalde de cardona
Pensem que Ercros vol separar el seu nom dels problemes ambientals
Marc Mur
alcalde de flix


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona