Medi ambient

Medi ambient

Aigua polèmica

El reg dels horts de Santpedor enfronta els hortolans amb l'Ajuntament

La forta calor fa perdre part de la collita

Santpedor ha doblat aquesta setmana la quantitat d'aigua que fins ara es facilitava als horts municipals arran de les queixes dels hortolans. L'estiu passat ja es va produir una situació semblant, i, després de la reclamació dels arrendataris, l'Ajuntament va decidir augmentar el temps de reg. Aquest any, l'aigua s'ha obert després de Setmana Santa, però l'arribada de la calor ha perjudicat greument el planter, provocant fins i tot la mort d'algunes plantes i hortalisses. Alguns responsables de les parcel·les han assegurat que ja es van queixar fa un parell de mesos a membres de l'Ajuntament.

La solució s'ha trobat aquesta setmana, després que els hortolans s'hagin reunit amb el cap de Serveis Territorials de Santpedor, Carles Torrabadella, a qui han traslladat el seu malestar per la falta d'aigua. En concret, s'ha acordat passar de 20 a 40 minuts diaris de reg, a través del sistema gota a gota. Torrabadella ha escoltat les queixes dels veïns, però ha defensat que “la terra necessita vint minuts d'aigua al dia, no més”. “Abans d'adjudicar les primeres parcel·les es va fer un estudi tècnic que ho demostra”, hi ha afegit.

Tot i això, els afectats han insistit que en les èpoques fortes de calor cal més aigua. Molts d'ells han lamentat haver de “perdre el temps” per anar a una de les dues fonts a buscar aigua per poder regar. Fins i tot alguns han confessat haver connectat una mànega a la sortida d'aigua per no fer tants viatges amunt i avall amb la regadora. La majoria s'han mostrat decebuts per la mort o el mal estat de les plantes, i han reclamat a l'Ajuntament que actuï per solucionar-ho. Segons han explicat els arrendataris, l'endemà mateix de la reunió el consistori ha informat que es doblaria l'estona diària de reg, “almenys durant els pics més forts de calor”.

L'alcalde de Santpedor, Xavier Codina, ha afirmat que l'Ajuntament no ha rebut cap instància per modificar les condicions de reg i ha detallat que quan van decidir tirar endavant el projecte van visitar diverses plantacions per tot Catalunya i van veure que 20 minuts “són suficients per a la terra”. No obstant això, ha assegurat que s'ha decidit augmentar l'estona: “No suposa cap despesa extra per a nosaltres i així veurem com reaccionen les terres.”

El projecte dels horts municipals va néixer el 2014. Es van adjudicar 15 de les 18 parcel·les que s'havien adequat inicialment, però algunes van ser abandonades durant el primer any i d'altres van ser retirades per l'incompliment de la normativa d'ús. L'any passat, davant l'increment de la demanda, se'n van preparar dues més. Ara, l'Ajuntament espera rebre una subvenció de la Diputació de Barcelona que li permeti engrandir la caseta de les eines i acabar d'instal·lar tanques al voltant les parcel·les.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona