Medi ambient

Medi ambient

Osona, la comarca que més recicla de tot Catalunya

Els osonencs recullen selectivament un 60,35% dels seus residus, molt per sobre de la mitjana catalana, del 39%

L'Anoia és la comarca que menys recicla

Osona és, de molt, la comarca catalana que fa
més recollida selectiva, un 60,35%. Supera de bon tros la mitjana catalana, que és del 39%. En el context de la Catalunya Central, després de la comarca d'Osona se situa el Moianès, que arriba al 51,2%. Tot seguit, el Bages (42%), el Solsonès (37,45%), el Berguedà (30,19%) i l'Anoia (30,18%). Sis comarques catalanes compleixen l'objectiu europeu previst per a l'any 2020 d'aconseguir recollir el 50% dels residus de manera selectiva. D'aquestes sis, dues pertanyen a la Catalunya Central: Osona i el Moianès. Les dades són de l'1 de juliol i les ha elaborat l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), que assenyala que els resultats de comarques com Osona demostren que és possible avançar en el reciclatge.
El cas és que les comarques centrals progressen. L'Anoia, encara a la cua, amb el 30,1% de recollida selectiva, ha millorat respecte al 2014, quan va arribar al 22,9%. En el cas de la que obté millors xifres, Osona, també ha crescut, des del 58,7% del 2014. El Bages també ha progressat, gairebé dos punts, així com el Berguedà, que del 26% del 2014 ha passat al 30,19% actual. El Solsonès creix un 1,5% i el Moianès és un cas a part. No podem comparar les dades amb el 2014 perquè no existia com a comarca.

El volum de residus recollits selectivament a la Catalunya Central el 2015 –i fins a l'1 de juliol– és de 102.000 tones. En el conjunt del país, el registre ha estat d'1.442.000 tones, molt poc més que el 2014, unes 50.000 tones. Per tant, les comarques centrals aporten un 7% de la recollida selectiva del país.

Però quants residus ha generat la Catalunya Central? 237.111 tones. Tenint en compte, doncs, aquesta última xifra, veiem que, en conjunt, les comarques centrals, de mitjana, han seleccionat un 43% dels residus que han generat en la seva activitat quotidiana. El tant per cent continua sent superior a la mitjana de Catalunya, del 39%.

Els veïns del Moianès són els que generen més residus per habitant i dia: 1,5 quilos. Els segueixen els de l'Anoia (1,4), el Berguedà (1,38), el Solsonès (1,29) i el Bages (1,19). Osona és la comarca que menys quilos genera per habitant i dia (1,14). Una altra cosa és si es miren els quilos generats per persona i dia al cap de l'any. En aquest cas, si sumem els totals obtenim una mitjana comarcal d'uns 487 quilos per persona.

Segons l'ARC, hi ha una assignatura pendent: l'autocompostatge. En el cas de les comarques centrals, l'escenari és molt divers.
A Osona, s'han gestionat 620 tones de matèria orgànica en autocompostatge; el 2014 van ser 493 tones. Hi ha autocompostatge a totes les comarques, tot i que algunes capitals no en fan gens, segons les dades de l'ARC: Igualada, Manresa, Berga i Moià. En el cas de Vic, s'han tractat 29 tones. I a Solsona, 6,8.

LES XIFRES

2
comarques,
Osona i el Moianès, compleixen l'objectiu europeu per al 2020 d'arribar al 50% de recollida selectiva.
237.111
tones
de residus van generar els municipis de la Catalunya Central l'any 2015.
620
tones
de matèria orgànica es van tractar el 2015 a Osona amb autocompostatge. Unes 120 tones més que el 2014.

Prats de Lluçanès començarà el porta per porta a l'octubre

L'Ajuntament de Prats de Lluçanès ha fet el primer pas en ferm per implantar la recollida d'escombraries porta per porta al municipi. En el ple
de dimecres passat, els grups polítics van aprovar per unanimitat tirar endavant aquest nou sistema, que en el cas de Prats de Lluçanès ha de suposar passar d'un índex de recuperació de residus del 37% al 75%. Segons explicava la regidora Glòria Borralleras a l'ACN, aquest projecte permetrà “estalviar recursos i energia” al consistori.

Un cop aprovat en el ple, durant el mes d'agost l'Ajuntament es dedicarà a organitzar el nou sistema de recollida i durant el setembre es farà una campanya informativa als veïns i a les entitats del poble. La previsió és que el 3 d'octubre el porta per porta estigui en funcionament. Borralleras admet que al principi el nou mètode de recollida de deixalles potser crearà algunes reticències, però “un cop estigui instaurat ningú es recordarà de com era abans”. En aquest sentit, la regidora destaca que tindran el suport de les dues escoles del municipi (verdes), des d'on ja fa anys que estan impulsant la recollida selectiva.

Prats de Lluçanès s'ha plantejat l'opció del porta per porta tenint en compte que havia de renovar la majoria dels contenidors multiproducte amb què ara feia la recollida tradicional. Amb el nou sistema, els veïns hi sortiran guanyant: “Traurem els contenidors del carrer, de manera que els tindrem més nets i hi haurà més espai.” Segons la regidora, el porta per porta representa per a l'Ajuntament una inversió mínima. Al Lluçanès, només Olost té aquest sistema i l'objectiu és mancomunar el servei entre els pobles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.