Medi ambient

Els militars fan les pràctiques de tir, tot i les queixes

L'Ajuntament de Sant Climent i l'exèrcit asseguren que els exercicis tenen un risc mínim

Entitats veïnals reclamaven que se suspenguessin pel risc d'incendis

Efectius de l'exèrcit van començar ahir les pràctiques de tir programades a la base militar de Sant Climent Sescebes, fent cas omís de la mobilització d'un col·lectiu d'entitats que reclamava que no s'autoritzessin aquests exercicis a causa del perill d'incendis. Contactats per aquest diari, els veïns del camp de tir –que en alguna altra ocasió han constatat com alguns tirs de morters s'esgarriaven prop de les seves cases– ahir no tenien constància de cap incidència. En aquest cas, però, és molt probable que molts veïns ni s'assabentin dels exercicis en curs, ja que es tracta “d'exercicis rutinaris” amb armes lleugeres com fusells, metralladores, pistoles i fusells de precisió, i que, per tant, tenen un risc d'incendi “mínim”. El comandant coordinador de medi ambient de la base Álvarez de Castro, Josep Font, en declaracions a la televisió pública catalana, explicava ahir que aquests exercicis no constitueixen una activitat de risc i que l'exèrcit compleix la prohibició vigent –durant el període de l'11 de març al 15 d'octubre– de dur a terme activitats que puguin potenciar el risc d'incendi.

Aquesta és precisament una de les queixes que veïns i entitats mediambientals van expressar el dia abans que comencessin els exercicis, recalcant que els agricultors han de complir normes molt estrictes amb relació al perill d'incendi, i criticant que els militars no les hagin de complir.

Protocols complerts

L'Ajuntament de Sant Climent Sescebes també ha hagut de respondre a les queixes veïnals i l'alcaldessa, Olga Carbonell, en declaracions a l'Agència Catalana de Notícies també corrobora que les pràctiques que es realitzen a l'estiu són de “menor intensitat” i compleixen el protocol fixat per la Junta de Seguretat, integrada per Mossos d'Esquadra, Bombers i Agents Forestals. El juliol passat, l'exèrcit va realitzar setmanalment pràctiques de tir a la base militar Álvarez de Castro, que sempre s'han notificat prèviament als ajuntaments.

La setmana passada, des de la base van tornar a avisar Sant Climent i Cantallops que executarien exercicis amb foc els dies 16, 17 i 19 d'agost.

Escaldats per la falta de punteria

A banda del perill d'incendi que ha motivat que el col·lectiu format per les entitats Alto al Foc, GEES, ANC de Figueres, Som Joves Alt Empordà i Iaeden Salvem l'Empordà reclami que no s'autoritzin les pràctiques de tir, els veïns de la base de Sant Climent també estan escaldats per la falta de punteria en alguns exercicis dels militars. L'episodi més recent va ser el novembre del 2015, quan uns veïns d'Espolla van trobar més d'una dotzena d'impactes, arbres trencats i casquets de morter dispersos per la muntanya. La propietària d'un mas dels Vilars va fer fotos del moment en què s'aprecia com uns projectils explotaven a uns 200 metres de la casa, fora dels límits del camp de tir. En aquell cas, però, es tractava d'exercicis amb armes pesants i en distàncies superiors a les que es posen en pràctica en els exercicis actuals, que precisament per això es considera que tenen un “risc mínim”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona