Medi ambient

medi ambient

El centre forestal de Solsona fa 20 anys i dissenya el futur

Avui se celebra l'aniversari, amb l'activitat internacional i els desafiaments que vénen com a claus

El Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), a Solsona, compleix avui dues dècades i per això aquesta tarda tindrà lloc l'acte institucional de celebració de l'aniversari amb la consellera d'Agricultura i actual presidenta de l'entitat, Meritxell Serret. L'entitat va néixer a iniciativa del Consell Comarcal, la Diputació i la Universitat de Lleida amb l'objectiu de fer pràctiques per a estudiants de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària. L'ambició del centre, però, l'ha portat molt més lluny i el CTFC s'ha convertit en un referent del món forestal, el desenvolupament rural i la transferència de coneixements no només al país, sinó sobretot a la zona de la Mediterrània. En aquest sentit, el director general del CTFC, Denis Boglio, explica que el creixement internacional de la institució s'ha vist reflectit en els darrers dos anys amb el fet que l'activitat internacional ha representat més del 50% de l'activitat total del centre.

Segons Boglio, el centre ha passat per moltes etapes i la de la crisi ha sigut la més complicada. “Com a tot el sector públic ens ha afectat molt, hem hagut de reduir el personal, els equips, hem tingut incertesa jurídica i tot plegat ha creat malestar, però ha permès millorar molt l'eficiència de la institució en general.”

Preparant el futur

A parer del director, actualment el centre destaca especialment en el camp de la gestió forestal, en l'àmbit de l'ús de la fusta per a la construcció, la qual cosa permet donar valor als boscos, i també en la gestió dels ecosistemes, i específicament en el camp de les espècies protegides. Ara el centre elabora un nou pla estratègic, que ha de ser vàlid pels deu any vinents, en què tornen a considerar els desafiaments estratègics de la institució. L'objectiu, però, és continuar mantenint-se en l'espai d'aconseguir “un equilibri estable” entre la gestió i la conservació dels boscos.

Així, pel que fa als objectius de futur, la institució es focalitzarà en el camp de la construcció sostenible amb fusta, així com en la sostenibilitat dels ecosistemes davant el canvi climàtic. La tòfona també serà una de les línies estratègiques com a oportunitat per a moltes zones rurals i de muntanya de Catalunya. Finalment, un altre dels sectors en què el centre tindrà especial incidència serà en la gestió forestal i, sobretot, en la gestió del risc d'incendis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona