Infraestructures i serveis

Infraestructures

El moviment contra la MAT de Ponent tem que la línia es reactivi

El recreixement de línies existents a la zona fa pensar als contraris a l'autopista elèctrica que Red Eléctrica intenta “fer avançar el projecte per la porta del darrere”

De moment s'han reforçat tres línies del Pirineu

Per la porta del darrere; això temen els membres de la plataforma contra la línia de molt alta tensió (MAT) de Ponent: que Red Eléctrica Española (REE) està intentant engegar el projecte de connexió de les línies de molt alta tensió entre Penyalba, a la Franja de Ponent, i Isona, al Pallars Jussà. El projecte està sobre la taula des del gener del 2011, quan REE va presentar als alcaldes dels territoris afectats un projecte de traçat de la nova línia, que oficialment ha de servir per connectar l'electricitat de les centrals tèrmiques de la vall de l'Ebre i les de les centrals hidroelèctriques del Pirineu, i millorar la trama de transport entre Catalunya i Aragó.

La majoria d'alcaldes i consells comarcals van mostrar llavors una oposició frontal al projecte, i REE el va deixar aparcat en un calaix i manté des de llavors un llarg silenci sobre aquest projecte. Tot i això, ha continuat fent passos en aquesta direcció amb la compra d'uns terrenys a Figuerola d'Orcau, on es construirà la subestació que connectarà la futura MAT amb la ja existent, que porta l'electricitat del Pirineu fins a Sentmenat i la regió metropolitana de Barcelona. L'any passat, a més, el Ministeri d'Indústria espanyol va incloure la MAT de Ponent dins del pla de desenvolupament de la xarxa elèctrica 2015-2020.

Ara, des de la plataforma contrària a la MAT, que agrupa ciutadans i alcaldes i regidors d'Aragó i Catalunya, alerten que el Ministeri d'Indústria i REE estarien canviant d'estratègia i, en lloc d'engegar el projecte en el seu conjunt, l'estarien impulsant per parts, reforçant les línies ja existents que podrien formar part del traçat i alimentar-lo, dues de les quals afectarien territori d'administració catalana: el recreixement de la línia d'alta tensió entre Foradada del Toscar i la Pobla de Segur, el recreixement de la qual uneix la Terrata amb al Pont de Suert. “Ho estan intentant fer per la porta del darrere”, sosté Josep Feria, un dels portaveus de la plataforma.

Des d'Endesa i REE ho neguen. Endesa, titular de les línies que han demanat recreixement de tensió, argumenta que es fa per millorar el servei i la distribució ja existents.

La plataforma contrària a la MAT de Ponent celebrarà divendres a Pont de Montanyana (Ribagorça) una reunió en què ho tractarà.

LA FITXA

Diuen que fan recréixer línies per millorar el servei, però ens temem que formi part de la MAT
Josep Feria
membre de la plataforma autopista elèctrica no


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona