Infraestructures i serveis

municipal

La Paeria vol ajuts per a l'Horta pel suport al pla hidrològic

L'Ajuntament de Lleida recorda que és una de les contrapartides que exigeix del govern espanyol per haver votat a favor del pla de conca

Llest el pla de modernització del reg de 1.100 hectàrees de quatre partides

La modernització del reg suposarà un estalvi d'aigua de més del 40%

L'Ajuntament de Lleida s'ha compromès a donar tot el suport i assessorament que calgui a la Junta de Sequiatge de Lleida per executar el projecte de modernització del reg de l'Horta. Les principals gestions se centraran les properes setmanes a aconseguir recursos del govern espanyol, atès que els ajuts als pagesos per aquest projecte formen part dels compromisos que totes dues bandes haurien adquirit pel suport de la Paeria al pla hidrològic de la conca de l'Ebre.

L'Ajuntament de Lleida va votar a favor del pla hidrològic i de conca a canvi d'aquestes contrapartides, ja que Lleida necessita recursos per a la modernització dels regadius històrics, tant els de l'Horta lleidatana com els del canal de Pinyana. Amb aquesta votació es pretenia garantir el compromís del govern espanyol amb l'horta de Lleida, segons confirmava la Paeria. Cal recordar que la votació lleidatana va comportar a la corporació municipal més d'una crítica, perquè anava en contra del criteri de la Generalitat i dels grups de pressió de l'Ebre.

Així mateix, l'equip de govern municipal presentarà en la pròxima comissió territorial de l'Horta una declaració de suport al projecte de modernització del reg de l'Horta i oferirà assessorament per presentar el projecte davant el Ministeri d'Agricultura, així com davant els diferents grups parlamentaris perquè hi donin suport.

Aquest cap de setmana es va reunir la Junta de Sequiatge de Lleida amb el tinent d'alcalde d'Urbanisme i també regidor de l'Horta, Fèlix Larrosa, per debatre sobre l'última modificació del projecte i el seu procés d'execució.

El pla de modernització de reg s'estructurarà en tres sectors; el primer ja estaria pràcticament llest per contractar les obres. Aquest primer sector de modernització abraça les partides de Rufea, Butsènit i algunes àrees de la Caparrella i Malgovern, entre altres, on de manera immediata podria començar a implantar-se. La raó és que ja hi ha acord i una majoria de propietaris i pagesos s'han compromès a participar en el projecte i a finançar-lo.

El projecte del sector sumaria una superfície de 1.100 hectàrees i afectaria un total de 548 parcel·les que pertanyen a 370 propietaris. El projecte de modernització del reg, segons expliquen els seus promotors, suposarà un estalvi del 40% de l'aigua de reg i una millora en l'aplicació de l'aigua als conreus, ja que s'eliminarà el reg a manta o per inundació i es passarà a regs més eficients, com per exemple el reg per aspersió i el reg per degoteig. La modernització del regadiu ha de millorar també la productivitat dels conreus, estalviar aigua i revalorar els terrenys per a qui els arrendi o els vengui, ja que molts pagesos de l'Horta ja són grans i, per això, també ha costat sumar les adhesions necessàries. A molts propietaris els feia mandra embrancar-se en una inversió a llarg termini perquè és possible que es jubilin en breu.

La inversió necessària és de 6 milions d'euros. D'aquesta quantitat, la previsió és que la Junta de Sequiatge en pugui estalviar una part de la rebaixa que faci l'empresa constructora a qui s'acabin adjudicant les obres. També per les possibles aportacions que puguin rebre dels governs espanyol i català, segons expliquen els pagesos.

LA XIFRA

6
Milions d'euros
és el cost final després de diverses modificacions per adaptar el projecte als pagesos de l'Horta.

LA DATA

2015
Inici
de les gestions per executar un pla ja redactat de modernització, tot i que feia anys que s'hi treballava.

Regs històrics que ara cal posar al dia

Lleida té regadiu des que era musulmana, una cultura que va crear una xarxa de sèquies que va permetre el desenvolupament agrari de la ciutat i el seu entorn. Les sèquies més antigues són les de Torres i Fontanet. Al segle XII es va construir el canal de Pinyana, es va augmentar la capacitat de regadiu i es va ampliar aquesta xarxa i el desenvolupament agrícola.

La zona que rega Lleida s'abasta, sobretot, de Pinyana, tot i que també té zones amb captacions al canals d'Urgell i Aragó i Catalunya. La Junta de Sequiatge vol començar a modernitzar aquesta gran àrea plena de fruiters i cereals; d'un total que supera les 5.000 hectàrees, engegarà la modernització a 1.100. En principi havien de ser 1.800 hectàrees, però el projecte s'ha anat ajustant a les necessitats, els costos i les adhesions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona