Infraestructures i serveis

El govern de Manresa admet que el crematori es farà

CDC i ERC asseguren que no han amagat informació, però la CUP s'afegeix a les crítiques del PSC i assegura que se sent “enganyada”

Es tracta d'una iniciativa privada vinculada al Grup Mémora

L'equip de govern de Manresa (CDC i ERC) va reconèixer ahir que una empresa vol construir un crematori per a difunts al polígon de la Plana del Pont Nou. Es tracta d'Inversiones Funerarias Reunidas, una companyia vinculada al Grup Mémora, que a la ciutat gestiona el tanatori Fontal. La instal·lació es farà en una parcel·la de la seva propietat, entre el carrer Lemmerz i el camí vell de Rajadell, molt a prop del cementiri i la zona esportiva del Congost.

El regidor de Planejament Urbà, Marc Aloy, va desmentir que hagi amagat informació sobre la nova instal·lació, acusació del PSC, a l'oposició, que va dir que el govern havia passat per ple el projecte d'urbanització del polígon sense detallar que el que s'hi volia fer era un crematori. Aloy va recordar que el pla parcial del polígon es va aprovar el 2005 –el mateix any que la citada empresa va adquirir la parcel·la– i que l'interès de la societat per instal·lar-hi un forn “ve de lluny”, però que el projecte “es va veure frustrat per la crisi”. Després d'anys encallat, va dir, l'Ajuntament “ha treballat per desenvolupar una part del polígon”. Per això, “al llarg del 2016 van passar per ple quatre dictàmens i el gener es va aprovar la modificació del projecte d'urbanització”. El regidor va assegurar que en la documentació hi constava que la promotora era Inversiones Funerarias.

Per a l'equip de govern, un crematori “és un equipament d'interès per a la ciutat”. L'abril de l'any passat, va dir Aloy, “ja vam dir que hi treballàvem” perquè pogués entrar en servei el 2018. Ara s'estan tancant els últims detalls. El regidor va afegir-hi que no ho havien explicat perquè esperaven “el compromís definitiu de l'empresa”.

Un “engany”

La CUP, principal grup a l'oposició, va assegurar ahir que la gestió de l'afer del crematori per part de CDC i ERC ha estat “molt opaca” i que se sentia “doblement enganyada”. La formació considera que un equipament de titularitat privada va en contra de la moció que es va aprovar al Consell Comarcal per estudiar la viabilitat d'implantar una gestió pública dels serveis funeraris. La CUP opina que un crematori és necessari, però afirma que s'ha perdut una oportunitat per “revertir la tendència ultraprivatitzadora dels serveis funeraris a la ciutat i a la comarca”. Com el PSC, la CUP també va assegurar que l'equip de govern no va dir mai que el que estudiava el promotor era aixecar un crematori.

LA XIFRA

2
crematoris podria tenir el Bages: el privat de Manresa i el de Sant Fruitós, d'iniciativa municipal.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona