Infraestructures i serveis

medi ambient

Es constitueix a Girona la Plataforma Resposta al Midcat

Diverses entitats gironines han començat aquesta campanya per fer visible el rebuig ciutadà d'aquest gasoducte, que temen que es podria reactivar aviat

Recullen adhesions

Diverses entitats gironines i persones a títol individual han constituït la Plataforma Resposta al Midcat, una plataforma ciutadana que rebutja el gasoducte interconnector entre la península Ibèrica i l'Estat francès i que després de quedar aturat a Hostalric està a punt de reactivar-se, segons sospita aquesta plataforma.

“Veient com va anar el projecte a la zona del Vallès, la manca de transparència, ja que hem tingut constància que s'han fet diversos passos en l'àmbit europeu, i l'experiència que hem tingut al territori pel cas de la MAT, decidim constituir aquesta plataforma”, va explicar ahir Càrol Coll. La constitució de la Plataforma Resposta al MidCAT es va fer el 9 de febrer a Girona amb l'Associació de Naturalistes de Girona (ANG), la IAEDEN-Salvem l'Empordà, la Xarxa per la Sobirania Energètica (XSE), Bitxacs de la UdG, l'Observatori del Deute de la Globalització (ODG) i l'Assemblea de Joves del Gironès i Ecologistes en Acció, així com diverses persones a títol individual. L'objectiu és “fer visible el rebuig ciutadà a aquesta infraestructura gasista, així com al model al quel respon, i reivindicar una transició energètica més respectuosa amb l'entorn i les persones i que vagi en consonància amb el territori i les necessitats de mitigació i adaptació davant el canvi climàtic”, explica la plataforma en un comunicat fet públic ahir, en el qual s'anuncia també que la campanya en resposta al Midcat comença avui al casal popular Pla de l'Estany amb una xerrada i l'exposició itinerant dels efectes de la construcció del primer tram (Martorell-Hostalric). A més, la plataforma recull adhesions, entre les quals, ja hi ha les de Som Energia, l'Associació Catalana d'Enginyeria Sense Fronteres i entitats del Vallès que, aleshores, ja es van oposar al primer tram d'aquest gasoducte, com cal Gorina, el partit polític Decidim Castellar i la plataforma en resposta a la construcció del primer tram.

LA DATA

09.02.17
Dia
que es va constituir la plataforma ciutadana per fer visible el rebuig del gasoducte Midcat.

Un projecte de deu anys enrere

El projecte del Midcat es va fer públic el 2007, amb la perspectiva que fos operatiu ja el 2015. Consisteix a desplegar una canonada de gairebé un metre de diàmetre al llarg de 315 quilòmetres, de Martorell fins a Barbarain (a 16 quilòmetres de Carcassona). L'Estat francès va aturar el projecte el 2010 per manca de demanda, però a Martorell l'obra va començar el 2011, i les obres es van aturar el 2012 a l'altura d'Hostalric, després de 88 quilòmetres construïts. El 2013 la comissió europea va incloure el Midcat dins els projectes prioritaris que aspiraven a un nou fons d'ajudes i se'n va fer una nova planificació el 2014 amb l'any 2020 com a nova data d'acabament. El març del 2015 es va signar la reactivació oficial del projecte a Madrid, en el transcurs d'una cimera entre els president espanyol, francès i portuguès i de la Comissió Europea.

El novembre es va aprovar com a projecte d'interès comú (PIC) a Brussel·les. El gener de l'any passat es va anunciar una primera inversió d'1,47 milions d'euros per a estudis del tram d'interconnexió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona