Infraestructures i serveis

medi ambient

trànsit

Cinc municipis restringiran el trànsit a les rondes

Els vehicles sense etiqueta ambiental no podran circular entre les 7 i les 20 h en cas d’episodi de contaminació

L’Àrea Metropolitana de Barcelona i els municipis de Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià del Besòs, Esplugues i Cornellà han definit i acordat les restriccions de trànsit en casos d’episodi de contaminació que s’aplicaran a la zona de baixes emissions de l’àmbit de les rondes de Barcelona a partir de l’1 de desembre. Els vehicles sense etiqueta ambiental de la DGT –Zero, Eco, C o B– tindran el pas restringit de dilluns a dijous entre les 7 i les 20 h. L’horari dels divendres encara no s’ha definit, i queden exempts de la restricció els caps de setmana i els dies festius.

En concret, els vehicles afectats per la restricció són els turismes de gasolina anteriors al 2000, els dièsel d’abans del 2006 i les furgonetes anteriors al 1994. Són excepcions transitòries les motos –que tenen pendent l’etiquetatge ambiental oficial de la DGT–, camions, autocars, autobusos i furgonetes Euro 1, 2 i 3. Els vehicles d’emergències, els de persones amb mobilitat reduïda i els de serveis bàsics són excepcions permanents.

Està previst instal·lar la senyalització per a l’activació de les restriccions durant l’octubre i el novembre a les sortides de les rondes i als àmbits urbans de la zona delimitada. L’AMB i l’Ajuntament de Barcelona també han demanat a la Generalitat i al Servei Català de Trànsit que situïn els senyals corresponents a les autopistes i autovies que desemboquen a les rondes, com ara la B-23, la C-31, la C-32, la C-33 i la C-58.

També serà a la tardor quan es crearà una comissió permanent, formada per l’AMB i pels cinc ajuntaments metropolitans, que controlarà el desplegament operatiu de la zona de baixes emissions i treballarà de manera coordinada amb la Guàrdia Urbana.

Els municipis i l’AMB recorden que cal diferenciar entre un avís preventiu de contaminació i un episodi de contaminació. El primer pot donar-se, segons les estadístiques, fins a 20 dies l’any i no implica restriccions, mentre que el segon pot donar-se un màxim de 3 cops l’any, amb durades d’entre 1 i 3 dies, i va lligat a les restriccions de la zona de les rondes. Un altre recordatori que han volgut traslladar és que aquestes restriccions es convertiran progressivament en mesures permanents. Així, per exemple, al gener del 2019 ja no es permetrà la circulació dels turismes anteriors al 1997 ni la de les furgonetes d’abans del 1994.

Amb aquest acord, els cinc municipis donen resposta als compromisos adquirits en la Cimera de la Qualitat de l’Aire i avancen en sintonia amb el que ja han fet més de 220 ciutats europees.

LA DATA

01.12.17
s’aplicarà la restricció de trànsit a la zona de baixes emissions de l’àmbit de les rondes de Barcelona.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona