Infraestructures i serveis

Transport aeri

Mil viatgers han perdut el seu vol al Prat per les cues al control de seguretat

Les aerolínies volen mesures urgents per posar fi a les cues

El conseller Turull demana implicació a Aena i a la Delegació del Govern a Catalunya

Un miler de persones no han pogut embarcar i agafar l’avió per culpa de la vaga encoberta que han fet, des del 24 de juliol passat, els treballadors encarregats del control de seguretat de l’aeroport del Prat, que mantenen un conflicte laboral amb la seva empresa, Eulen.

Així ho va denunciar ahir l’Associació de Companyies Espanyoles de Transport Aeri (Aceta), que va mostrar la seva preocupació per les llargues cues que han hagut de fer els viatgers per poder passar a la zona d’embarcament, un cop facturat l’equipatge. Aceta va demanar ahir a les autoritats de l’aeroport del Prat que adoptin mesures “urgents” per evitar aquesta situació, que pot agreujar-se si els treballadors d’Eulen decideixen convocar una vaga indefinida, com han amenaçat de fer, a partir de divendres, 4 d’agost, coincidint amb dies de màxima afluència de passatgers.

Segons les companyies aèries, les demores en els controls de seguretat estan provocant que algunes companyies retardin les sortides per esperar passatgers atrapats a les cues. Una companyia com Vueling, líder a l’aeroport del Prat, s’ha vist obligada, segons Aceta, a retardar més d’un 30% dels seus vols des del dia 24 perquè en alguns d’ells hi arribaven a faltar fins a 50 passatgers.

A aquests problemes Aceta hi afegeix els danys col·laterals d’aquesta vaga, el principal dels quals és “el gran impacte negatiu en la imatge i l’activitat turística del país”. “Cal posar fi de manera immediata a les esperes i aglomeracions”, va insistir Aceta.

Per la seva banda, el conseller de Presidència i portaveu del govern, Jordi Turull, va afirmar ahir que la Guàrdia Civil faria “més feina” a l’aeroport del Prat que “perseguint urnes”. Turull va explicar que davant aquest problema a l’aeroport “l’únic que pot fer la Generalitat és mitjançar” i va lamentar que, en aquest cas, Aena, el gestor aeroportuari, no s’hagi implicat en la resolució del conflicte i no participi en les taules de negociació (al·lega que és un problema privat entre una empresa, que ells tenen subcontractada, amb els seus treballadors).

El conseller va reclamar a Aena que “es posi les piles” i va demanar a la Delegació del Govern a Catalunya que es prengui seriosament l’assumpte i “no se’n vagi de vacances” deixant obert el conflicte. “No pot ser que Aena estigui desapareguda i la Delegació del Govern, de vacances”.

LA FRASE

La Guàrdia Civil faria més feina a l’aeroport del Prat que perseguint urnes
Jordi Turull
conseller de Presidència i portaveu del Govern

LA XIFRA

25
minuts
va ser ahir la mitjana de temps per passar el control. La setmana passada les cues van arribar a les 3 hores.

Avui, assemblea de treballadors

Els treballadors d’ Eulen, que amb la seva vaga de zel han provocat el caos a l’aeroport de Barcelona des del dia 24 de juliol, tenen convocada per avui una assemblea en què han d’aprovar noves mesures de pressió perquè l’empresa respongui a les seves demandes i exigir a Aena que participi en la negociació, ja que se n’ha desvinculat. El comitè d’empresa manté, de moment, la vaga indefinida convocada tots els divendres, diumenges i dilluns a partir del 4 d’agost per reclamar el reforç del personal i la millora de les condicions de treball (es queixen, entre altres coses, de la quantitat d’hores extres que els fan fer per la manca de personal). Aquesta vaga, si no es desconvoca, consistirà en parades d’una hora de 05.30 a 06:30 h, de 10.30 a 11.30 h, de 16.30 a 17.30 h i de 18.30 a 19.30 h.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia