Infraestructures i serveis

Equipaments

Un trencaclosques a Banyoles

La nova biblioteca es farà a l’antiga Providència, però caldrà que es posin d’acord l’Ajuntament, el Bisbat i la constructora que hi vol fer pisos

La nova biblioteca de Banyoles, destinada a ser l’estrella d’aquest mandat a la ciutat de l’estany, es construirà a l’antiga Providència. La ubicació està plenament decidida després d’uns anys en què sobre la taula hi havia diverses opcions, entre les quals destacava la Cooperativa Agrícola.

El consistori, però, no és el propietari del vell recinte religiós, sinó que el complex (església, antic convent i uns annexos) pertany al Bisbat de Girona. L’operació tindria un format de cessió a la ciutat, però també hi està implicada una immobiliària –que en una part del recinte faria pisos– i, per tant, les negociacions són a tres bandes i, consegüentment, lentes. Una qüestió delicada que caldrà resoldre seran les reubicacions de Càritas Diocesana i del centre assistencial Canaan, que tenen la seu a l’edifici. Buscar un altre espai per a aquestes entitats és una atribució del Bisbat que, en el cas de Canaan, hi té un contracte de comodat. En les darreres manifestacions públiques al respecte, l’alcalde, Miquel Noguer (JxCat), s’ha mostrat sempre optimista, tot i ser reticent a l’hora de donar els temes com a tancats abans de les signatures definitives.

La Divina Providència de Banyoles era un convent de les clarisses. S’hi van estar entre el 1892 i el 1998, quan les poques monges que quedaven van marxar de la ciutat. Des d’aleshores, l’edifici no ha tingut un ús estrictament religiós. El 2015 es va plantejar la seva conversió en institut de secundària, però finalment es va desestimar l’opció i es va decidir ampliar l’institut Pla de l’Estany.

L’equipament que ha de substituir la biblioteca de la Vila Olímpica –situada en un primer pis i de dimensions reduïdes, no reuneix les condicions ideals– ocuparà uns 3.000 metres quadrats. La resta de la parcel·la serà per aixecar-hi els habitatges esmentats i per habilitar-hi una placeta. En principi, la façana que dona al carrer de la Muralla es mantindrà com és ara, però restaurada. El projecte, del qual tan sols es tenen les línies mestres, s’adiu amb el que marca el pla general d’urbanisme i el fet que la biblioteca es faci aquí –va afirmar Noguer en el ple municipal del mes passat– permetrà intervenir en un lloc degradat (la Providència), que és en una àrea important de la ciutat.

Non Casadevall, portaveu de Sumem Banyoles –grup que no acaba de veure clar la Providència com a seu de la nova biblioteca– va demanar que el procés d’elecció del projecte es fes de manera consensuada i que es donés molta informació als ciutadans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona