Obres: prenguin paciència

Vilanova s'ha endinsat en un mar d'obres i reformes que es concentren al centre i al nucli antic

El centre de la ciutat ja nota les conseqüències d'una allau d'inversions que, si bé transformaran de manera considerable el paisatge dels barris, afecten de manera important la mobilitat de vianants i cotxes, i també l'activitat comercial. Precisament per això el consistori ha preparat accions informatives per donar suport al comerç i les empreses locals, per recordar als ciutadans que el comerç està obert i per oferir als conductors rutes alternatives per evitar un embús circulatori al centre de la ciutat. La senyalització especial per aquest moment complex d'obres ja s'ha instal·lat per tota la ciutat i recorda els carrers que hi ha tallats, situa els aparcaments disponibles i recomana rutes en vehicle que no tothom segueix.

L'Ajuntament sosté que en cap moment es restringirà el pas dels vianants pels carrers afectats per les obres, encara que en carrers com ara els de l'Aigua i Picapedrers, la dificultat per passar-hi és evident. En aquest cas concret, l'empresa ha creat la figura de l'operari d'ajut, que col·labora amb els veïns per facilitar-los el pas, ajudar-los a passar la compra a casa o donar-los informació.

Inversió estatal

Els problemes s'agreujaran per la concentració d'obres, perquè ja s'han de començar a executar la major part dels projectes de l'anomenat pla E –promogut pel govern estatal per generar llocs de treball i per dinamitzar econòmicament les ciutats–. El govern municipal ha adjudicat la majoria dels treballs, sobretot a empreses de la ciutat i de la comarca. Concretament, el govern ha donat ja a les empreses del Garraf obres per un valor total de 6,1 milions d'euros, mentre que les empreses de fora de la comarca es faran càrrec de moment de projectes valorats en uns 2,5 milions d'euros. Entre els primers projectes licitats hi ha la construcció del centre cívic Molí de Vent, que executarà l'empresa local Qualitat Obres, que també reurbanitzarà la rambla de la Pau. Construcciones Tomás Gracia farà el nou centre cívic Plaça de la Sardana i la reforma de la plaça de les Danses; Obras Quintana reformarà el parc del carrer València i l'enllumenat i les voreres del barri de Mar, i també els carrers Immaculada Concepció i Balears; Tau Icesa s'encarregarà de les remodelacions dels carrers Sant Pau, Sant Joan, Escolapis i Sant Gervasi; Construcciones Caler farà les reformes als carrers de Pàdua, Santa Madrona, Teatre, Mercè i Manuel de Cabanyes, i Arian canviarà la fesomia de la plaça de la Rajanta.

Però aquestes no seran les úniques obres incloses en el pla E, que també finançarà el reasfaltatge de les principals vies de la ciutat, a més del repintat de tota la senyalització viària i l'adaptació dels semàfors per als invidents, entre altres obres. Totes s'han de fer abans del 31 de desembre del 2009; per això, els serveis tècnics municipals han d'esmerçar esforços perquè les empreses compleixin els terminis, esclaus també de la programació festiva de la ciutat, incloent-hi les festes majors de Vilanova i dels barris i la Fira de Novembre. En el cronograma, a priori, es preveu l'encaix dels dos calendaris.

La recta final al nucli antic

La casualitat també ha fet que aquest pla de dinamització econòmica coincideixi amb la recta final del projecte d'intervenció integral al nucli antic, que té programada per aquest any la reurbanització dels carrers Sant Pere, Horts, Marquès, Bomba, Tarragona, Picapedrers i Aigua, i també de les places de les Neus i Llarga.

I, a tot això, s'hi sumen també les inversions municipals, malgrat que aquest cop no afectaran la via pública. Es destinen majoritàriament a la creació i reforma d'equipaments: des de la construcció del nou auditori, annex a l'escola de música, fins a l'ampliació de l'ajuntament i les rehabilitacions del Teatre Principal i el museu Can Papiol.

Però les reurbanitzacions no seran les úniques intervencions que té previst fer l'administració a la via pública. Durant aquest mes d'abril, s'executaran tres projectes de millora de zones enjardinades, que també s'han encarregat a una empresa vilanovina, Tecjardí: la rotonda de la carretera de l'Arboç, la que uneix les rondes Europa i Ibèrica, i els jardins verger del Mestre Toldrà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona