Els pagesos, dividits en la resposta contra les ZEPA del Segarra-Garrigues

S'enfronten dos models de desenvolupament agrari i aprofitament de l'aigua

La protesta era contra les ZEPA, però la preocupació dels pagesos, un cop assumides les noves zones d'exclusió del reg, és què fer a partir d'ara. A la mateixa hora que el sindicat Unió de Pagesos feia sortir els tractors pels carrers de Tàrrega contra les ZEPA, l'oficina de premsa del sindicat difonia ahir al matí una nota amb les seves propostes per garantir, tot i les 42.515 hectàrees de zona ZEPA declarades pel govern de la Generalitat, la viabilitat de les explotacions de les 74.000 hectàrees afectades pel canal Segarra-Garrigues.

Unió de Pagesos reclama un tracte igualitari, tant per als regants que tenen assignats parcel·les en àrees ZEPA com per als que tenen parcel·les que es poden passar a regadiu sense restriccions. El sindicat proposa repartir les limitacions de reg i assignar a tots els regants una mateixa dotació que permeti regar totes les explotacions. A canvi de la renúncia al reg ple, els regants serien compensats amb una transformació a cost zero. També proposa una gestió flexible de la dotació de l'aigua dintre de cada explotació, de manera que puguin conviure terrenys de secà i de regadiu a la mateixa finca, garantint així l'hàbitat de les aus protegides i també una productivitat agrària rendible, així com rotacions de cultius tradicionals entre parcel·les. Per acabar, el sindicat reclama que l'administració permeti que els pagesos en zones de reg però que no volen regar puguin fer permutes sense cost amb els pagesos que sí que ho volen fer però estan en zones ZEPA.

La tensió entre pagesos que podran regar i els que no ha provocat que els darrers dies alguns propietaris hagin arribat a les mans a Alfés (Segrià).

En definitiva, el sindicat majoritari proposa un repartiment de costos i flexibilitat en la gestió de les finquen en zones ZEPA. La proposta del sindicat també inclou un aprofitament de l'aigua del canal més enllà dels usos agrícoles per al foment de la indústria agroalimentària i del turisme en un territori, les comarques interiors de Lleida, on fins ara no s'hi ha pogut desenvolupar. En la manifestació d'ahir a Tàrrega hi eren presents alguns dels impulsors del grup Compromís per Lleida, que aposta per un ús racional de l'aigua que no caigui en la hiperproducció agrària en mans de poques empreses i que serveixi per al desenvolupament d'altres sectors econòmics i socials de Lleida.

El repartiment de costos i l'estratègia de l'aigua separa, però, la comunitat de regants del Segarra-Garrigues, organisme que agrupa els propietaris de les 18.000 finques afectades pel canal. Cap responsable de la junta de regants, molt activa els darrers mesos contra les ZEPA, es va deixar veure ahir a Tàrrega. Francesc Pena, responsable d'Unió de Pagesos, va denunciar que membres de la junta estaven «més pendents de com queden les seves propietats que no pas del conjunt de regants del canal». Dos models agraris, doncs, estan ara en discussió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona