Infraestructures

Un estudi de la Generalitat veu innecessari el ramal de la MAT a la Selva

El Col·legi d'Enginyers proposa reforçar la xarxa existent i construir línies de menys impacte

El conseller Felip Puig demanarà a l'Estat que no es faci

Un estudi encarregat per la Generalitat de Catalunya desaconsella la construcció del ramal de la línia elèctrica de molt alta tensió (MAT) a la Selva. Els autors de l'estudi, el Col·legi d'Enginyers de Catalunya, conclouen que hi ha alternatives per assegurar el subministrament al TAV i a la Costa Brava sud que no impliquen aixecar torres de 400 kV enmig de les Guilleries. Proposen reforçar les línies ja existents i construir-ne alguna de nova, però “de menys impacte ambiental”, destaca el conseller d'Empresa i Ocupació en funcions, Felip Puig. En declaracions a l'ACN, Puig troba lògic que es busquin alternatives a la línia projectada per Red Eléctrica de España (REE): “Amb línies de menys voltatge, es pot donar resposta tant a les necessitats del TAV com de la zona. Amb traçats diferents, s'aconsegueix un impacte menor sobre el territori.”

Entre 140 i 220 kV

Lluny de la MAT, que és de 400 kV, el Col·legi d'Enginyers demana que les torres, tant les que s'haurien de reforçar com alguna de nova que s'ha de construir, tinguin una tensió d'entre 140 i 220 kV. Amb el resultat de l'estudi sobre la taula, la Generalitat insistirà a l'Estat espanyol que no es faci l'obra. “Veiem que hi ha alternatives a l'opció que defensa el ministeri, i per això defensarem que no s'executi aquesta variant tal com està dissenyada.” La política energètica de l'Estat depèn del govern del PP: “La planificació elèctrica la decideix l'Estat. Fins ara, no ha escoltat cap de les propostes que li hem fet i espero que canviï d'opinió. No ho deixarem d'intentar”.

LA FRASE

Fins ara l'Estat no ha escoltat cap de les propostes que li hem fet. No deixarem d'intentar-ho
Felip Puig
Conseller D'EMPRESA I OCUPACIÓ EN FUNCIONS (cdc)

LA XIFRA

41
torres
inclou el projecte de ramal de la Selva, que fa 17,5 quilòmetres i que hauria d'injectar energia al TAV.

L'oposició inicial dels veïns s'ha estès

L'oposició a la MAT, inicialment en mans dels veïns, s'ha estès a entitats, ajuntaments, la Diputació de Girona i el Parlament. El 26 de gener del 2014, la plataforma No a la MAT va fer una consulta a Santa Coloma, Riudarenes i Sils: el 98,4% dels 6.001 votants s'hi van oposar. A més, la comissió d'Empresa i Ocupació del Parlament va aprovar el 4 de juny del 2014 una resolució perquè se suspengués la tramitació del ramal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia