Infraestructures

Mesures a Figueres per impedir un altre esvoranc a la Rambla

Conclouen que l'esfondrament de fa un any va ser provocat per un cúmul de factors

Entre les millores, la modificació de la base del monument a Monturiol, per impedir que s'hi torni a fer un remolí

L'Ajuntament de Figueres ha aplicat una sèrie de mesures de seguretat per mirar d'impedir que, en cas que es repetís un gran aiguat, es torni a crear un esvoranc la Rambla com el que es va obrir ahir feia justament un any. Sobretot, el que s'ha fet és mirar d'impedir que es pugui tornar a produir un remolí com el d'aquell dia, una de les causes de l'esfondrament. “Hem de pensar que això no ha de tornar a passar, però les causes de força major, com sempre, són imprevisibles”, va dir l'alcaldessa, Marta Felip. Un any després, el balanç és que les feines de reconstrucció van costar prop d'un milió d'euros, dels quals la majoria els va posar l'Ajuntament, amb l'ajuda de 150.000 euros de la Diputació i 80.000 de la Generalitat. L'alcaldessa va tornar a lamentar ahir que l'Estat no els ajudés.

En una visita a la riera Galligans –sota la Rambla– l'arquitecte municipal, Joan Falgueras, va explicar que les causes de l'esfondrament van ser un cúmul de factors, ja que hi va intervenir la crescuda desmesurada del cabal de la riera, però també el fet que les arrels dels dos plàtans que van caure afectaven el mur de contenció. I també que sota el monument a Narcís Monturiol es va crear un remolí perquè l'aigua impactava contra la base de l'escultura. A més, hi havia alguna pedra que es va aixecar i va contribuir al remolí d'aigua, que va anar desgastant el mur fins a fer-lo cedir. “Ara no hi ha possibilitat que s'esdevingui aquest remolí”, va dir l'arquitecte. S'han assegurat que les arrels dels arbres no toquin el mur i s'ha amorosit la base del monument a Monturiol per evitar més remolins. A més, s'ha injectat formigó al subsòl el diversos punts per impedir que la grava que hi ha pugui cedir.

L'arquitecte va fer un repàs de la feina feta en els quatre mesos que va costar reconstruir la Rambla. L'alcaldessa va insistir que la riera estava neta i que en cap cas la causa va ser un mal manteniment, sinó un seguit de factors que van crear el gran esvoranc en un dels punts més característics de la ciutat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia