Infraestructures

UP: “L'enfrontament entre regants no existeix”

“Els pagesos volem l'aigua per arribar sense patir al final de les collites, no per mercadejar amb hectòmetres sobrers a canvi d'infraestructures”

Defensen la distribució entre territoris i el cabal ecològic

Unió de Pagesos nega l'enfrontament entre regants a causa del pla hidrològic de l'Ebre (PHE) i defensa la compatibilitat del regadiu per “salvar collites” i el cabal ecològic per al riu. Aquest cap de setmana passat, els presidents de les comunitats de regants dels canals Segarra-Garrigues i Urgell es van mostrar favorables al PHE, i van assegurar que “tots els regants de Lleida” estan a favor del pla. També són contraris al cabal ecològic per a l'Ebre.

Antonio Borràs, lleidatà i responsable nacional de regadius de la Unió de Pagesos, ha assegurat a aquest diari: “Volem l'aigua perquè els pagesos puguin arribar sense patir al final de les collites. Però no per mercadejar amb hectòmetres cúbics sobrers de concessions a canvi d'infraestructures.” El pla de conca de l'Ebre, aprovat pel Consell de Ministres el 8 de gener passat, atorga una reserva d'aigua de 445,15 hm³/any a Catalunya. L'informe del consell assessor de la Generalitat (CADS) ja posava de manifest que, a ple rendiment, al Segarra-Garrigues li calien 309 hm³/any i sols en tenia assegurats 100. La resta havien de provenir de les obres d'harmonització de la Noguera Pallaresa i la finalització del pantà de l'Albagés.

Borràs recorda: “Sempre hem defensat que l'ús de l'aigua del canal és per rehidratar i no perdre collites. Sols alguns pagesos estan disposats a fer transformacions en regadius” que requereixen grans inversions. Respecte a les declaracions del president del Segarra-Garrigues, Borràs assegura: “Les fa un gestor de l'aigua, no un pagès. Hauria de ser el primer afectat a queixar-se per la retallada de 35.000 hectàrees de les ZEPA, decidides sense cap criteri.”

L'executiva del sindicat va ser a la manifestació d'Amposta de diumenge, convocada per la Plataforma en Defensa de l'Ebre contra el pla. El sindicat considera que cal distribuir l'aigua per assegurar el cabal ecològic i el reg. “No discutim el dret dels pagesos ebrencs a l'aigua, tampoc el dels lleidatans”. I hi va afegir: “A alguns ja els va bé l'enfrontament entre territoris i regants. A UP no existeix.”

LES FRASES

No discutim el dret dels ebrencs ni dels lleidatans a l'aigua. A alguns ja els va bé l'enfrontament entre territoris i regants. A UP no existeix
L'aigua del canal és per rehidratar. Sols alguns pagesos estan disposats a fer transformació
Antonio Borràs
RESPonsable NACIONAL DE REGADIUS DE LA UNIÓ DE PAGESOS

Jaume Pedrós, nou coordinador de la plana de Lleida

Jaume Pedrós és el nou coordinador territorial de la plana de Lleida de la Unió de Pagesos, en substitució de Josep Maria Companys, que ha deixat el càrrec per motius personals.

Pedrós és de Linyola (Pla d'Urgell), conrea cereal i farratges i renova el càrrec de responsable nacional de finances, serveis i energies renovables. “La meva intenció és promoure el treball en equip, amb els responsables de cada sector, perquè són les cinc comarques amb més pagesos de tot Catalunya”, ha dit Pedrós.

El consell nacional de dissabte passat, en què es va ratificar Pedrós, també va incorporar a la comissió permanent nacional els lleidatans Santiago Querol (Pla d'Urgell), com a responsable de sectors ramaders i de medi ambient, i Ramon Comes (Segrià), com a responsable de medi natural, medi rural i temporers. D'altra banda, es mantenen en el càrrec l'urgellenc Antonio Borràs (regadius) i Ramon Augé (assegurances agràries), i Joan Guitart és el responsable d'acció sindical a les comarques de muntanya.

El sindicat va presentar ahir la seva candidatura a les eleccions sindicals agràries del 28 de febrer. UP centrarà la campanya en “el reconeixement de la pagesia com a sector clau per al país, uns preus i una renda dignes i l'establiment de mecanismes objectius per detectar les pertorbacions de mercat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia