Infraestructures i serveis

Municipal

Sabadell prova un sistema per evitar el robatori de cable de l'enllumenat

L'han instal·lat aquest agost al polígon de Sant Pau de Riu-sec, amb bons resultats

El consistori es gasta 100.000 anuals en la reposició de cablejat

Sabadell prova, al polígon de Sant Pau del Riu-sec, un sistema antirobatori de cable de l'enllumenat públic per tal de resoldre el que s'ha convertit en un problema a la ciutat. L'any passat la capital vallesana va destinar 100.000 euros a reposar el cablejat que es va sostreure, sobretot, als polígons industrials de la ciutat, el parc de Can Gambús, al costat del barri dels Merinals, la carretera que uneix la ciutat amb el barri de Torre-romeu i l'espai que hi ha entre l'avinguda de Matadepera i Sant Julià d'Altura. “Tenim un problema de robatori de cable, sobretot d'enllumenat públic, als afores de la ciutat, i tot i destinar-hi 100.000 euros no donàvem a l'abast”, afirma el regidor d'Espai Públic Xavier Guerrero. De fet, divendres passat l'Ajuntament es va veure obligat a reposar 200 m de cable elèctric robat a la plaça del Pla de l'Amor i una part dels carrers Fuerteventura i Argentina, cosa que suposa una novetat ja que es va produir dins la ciutat. En aquest sentit, Guerrero va dir que s'havia donat prioritat a aquesta actuació perquè és en una zona habitada.

Per evitar aquestes situacions, a principi d'agost el consistori va fer instal·lar a la zona de Sant Pau del Riu-sec –on hi ha un espai comercial– un sistema antirobatori que consisteix en un dispositiu d'obturació del cable, col·locat a l'interior dels fanals de l'enllumenat públic i també a dins de les arquetes del terra, que n'impedeixen el desplaçament. El sistema a les arquetes hi afegeix, a més, un element de seguretat que evita accidents de persones i de vehicles en cas de robatori de la tapa de l'arqueta, ja que el dispositiu també incorpora una tapa secundària interior. En el cas que es vulgui sostreure el cable, quan es tiba queda frenat pel sistema. Inicialment el consistori ha invertit 16.000 euros a reposar el cable robat a la zona i en la implantació de la proposta patentada per l'empresa Sotecable, que sosté que l'efectivitat demostrada en assajos és del 95%, si bé en l'aplicació real, fins ara, és del 100%. “Aquesta actuació ens permetrà reduir, per no dir eliminar, aquesta pràctica delictiva, la qual no només suposa un perjudici per l'erari públic, sinó que afecta la seguretat de les persones”, diu Guerrero. El regidor d'esquerra explica que “el sistema està donant bons resultats ja que no hi ha hagut cap robatori a la zona en aquestes setmanes”. La intenció del consistori és anar aplicant el sistema, sense que hi hagi cap calendari marcat, a altres espais de la ciutat per tal de solucionar el problema.

Començar per Sant Pau –s'ha instal·lat entre la rotonda del poliesportiu de Badia i la de la zona comercial i els carrers adjacents– no ha estat una decisió gratuïta, sinó que s'ha volgut donar resposta a “una reclamació històrica” de Badia del Vallès –el polígon és a la frontera– ja que és un espai que molta gent utilitza per anar a l'espai comercial i per passejar-hi, sobretot a l'estiu, i que quedava a les fosques.

LA FRASE

Tenim un problema de robatori de cable, sobretot d'enllumenat públic als afores de la ciutat
xavier Guerrero
regidor d'Espai públic de SAbadell

LA XIFRA

16.000
euros
són el que ha invertit l'Ajuntament de Sabadell per reposar el cable a la zona i implantar el nou sistema.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia