Urbanisme

municipal

noves tecnologies

Realitat virtual per mostrar el nou front fluvial del Besòs

Els veïns de Santa Coloma podran conèixer amb ulleres 3D les dues opcions de disseny del passeig de la Salzereda

El 16 de setembre es farà una consulta per decidir quina proposta s’executa

Santa Coloma de Gramenet aplica per primer cop la realitat virtual en un procés participatiu per triar el nou disseny d’un espai públic. Els veïns que vulguin votar quin ha de ser el futur aspecte del passeig de la Salzereda podran conèixer les dues propostes a través d’unes ulleres 3D amb tecnologia VR Immersive de realitat virtual 360 graus. D’aquesta manera, es pot veure com quedarà l’espai de la façana fluvial del Besòs sense necessitat d’interpretar plànols o tenir coneixements d’arquitectura. Amb les ulleres posades es pot fer una passejada per l’espai en cadascuna de les dues opcions que es proposen.

La primera proposta plantejada, que es va dissenyar conjuntament amb l’AMB, situa la zona de passeig al costat del riu i genera un espai de catorze metres d’amplada a tocar del parc fluvial del Besòs, semblant al d’altres façanes fluvials d’Europa, que inclourà jocs infantils. La segona opció, més semblant al que hi ha ara, manté l’estructura actual, amb un passeig de vint metres d’amplada a la banda on hi ha els edificis, travessat pel pas dels carrers, i deixa el carril de circulació al mateix lloc. En aquest cas, els jocs infantils se situarien a la banda dels edificis i s’eliminarien elements antics com ara les jardineres en desús. Totes dues opcions inclouen la reforma del clavegueram i l’Ajuntament deixa oberta la porta a estudiar què es farà amb les terrasses dels bars i restaurants de la zona. El passeig de la Salzereda és una de les vies de comunicació més importants de la ciutat, que transcorre paral·lela al riu Besòs, entre el passeig de Llorenç Serra i el carrer de Jacint Verdaguer.

La reforma del passeig es farà en part amb fons europeus Feder, dins de l’anomenada Estratègia Urbana Sostenible i Integrada (Edusi), i amb recursos procedents de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). El pressupost del projecte és d’uns set milions d’euros, independentment de quina sigui la proposta triada. Tothom que vulgui conèixer amb detall les dues propostes i fer una passejada virtual pel carrer remodelat ho pot fer des d’ahir en un tendal instal·lada al mateix passeig de la Salzereda, entre els carrers de la Cultura i de Francesc Moragas. De sis de la tarda a nou del vespre de dimarts a dissabte i el diumenge de dotze a dues del migdia hi haurà a disposició dels veïns dos parells d’ulleres 3D, un per a cada projecte. L’alcaldessa de Santa Coloma, que ahir va presentar la iniciativa, va destacar el “pas de gegant” que representa la utilització de la realitat virtual en un procés participatiu com aquest per fer entenedora la informació a tots els veïns. Fonts municipals asseguren que es tracta d’una experiència pionera perquè és el primer cop que un ajuntament ofereix el sistema VR Immersive per a una consulta veïnal. La votació es farà el proper 16 de setembre de deu del matí a dues del migdia i de cinc de la tarda a vuit del vespre a l’escola Santa Coloma, situada al mateix passeig de la Salzereda.

LA FRASE

Es tracta d’un espai emblemàtic i per això tots els colomencs podran participar a la consulta
Núria Parlon
Alcaldessa de Santa coloma de gramenet

LA XIFRA

7
milions d’euros
és el cost aproximat del projecte del passeig de la Salzereda, sigui quina sigui l’opció escollida

Un procés participatiu que genera dubtes als veïns

L’opció d’obrir a la participació ciutadana el disseny final del passeig de la Salzereda arriba després que el primer projecte presentat per l’equip de govern als veïns generés el rebuig d’una part del veïnat. L’equip de Núria Parlon tenia clara l’opció de traslladar la zona de passeig a la banda del riu, però els dubtes dels veïns i la intervenció de l’oposició municipal, que va portar al ple una moció per reclamar una consulta ciutadana, han fet obrir aquest procés participatiu, tot i que el PSC, que governa en solitari amb majoria absoluta, va tombar la moció de l’oposició. Ahir, un grup de veïns i veïnes qüestionaven a l’alcaldessa el fet que s’hagi optat per obrir la consulta a tots els colomencs que hi vulguin dir la seva. Parlon ho tenia clar: “Es tracta d’un espai emblemàtic de la ciutat i per això tots els veïns de Santa Coloma podran participar a la consulta.” Després d’escoltar les queixes d’unes veïnes, comminava els presents a no tenir por de la participació de persones d’altres barris més enllà de la zona a tocar del riu Besòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia