Infraestructures i serveis

seguretat

prevenció de riuades

Agramunt instal·la un sensor al riu per prevenir rovinades

Finançat íntegrament per l'Ajuntament, informarà de l'estat del riu, també els veïns, i n'avaluarà els riscos, a través d'una aplicació mòbil

La CHE planifica col·locar dos sensors més al Sió, però està pendent del pressupost

L'Ajuntament d'Agramunt instal·larà un sensor per prevenir inundacions com les que, el 3 de novembre passat, van destrossar la zona baixa del municipi pel desbordament del riu Sió, i van posar fi a la vida de quatre ancianes de la residència geriàtrica. La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) ja té avançats els treballs per instal·lar dos mesuradors de cabals més, però encara no en té la dotació pressupostària assignada.

El sistema consisteix en un pluviòmetre situat al naixement del riu Sió, al municipi segarrenc de Gàver, i dos equips de mesura del cabal aigües avall. Els aparells donaran informació, també als veïns, de l'estat del riu a través d'una aplicació mòbil, que avaluarà el risc en cada moment. La rovinada de fa un any va tenir lloc de matinada i des del consistori d'Agramunt es va assegurar que no s'havia rebut a temps l'avís de desallotjar la zona inundada. El director general de Protecció Civil va afirmar l'abril passat en seu parlamentària que, si bé la prevenció no va ser suficient, la residència ja s'havia inundat altres cops. Malgrat això, els dormitoris del soterrani –ara tancats per decisió de l'Ajuntament– es continuaven utilitzant.

El nou sistema de prevenció està finançat íntegrament pel consistori, amb un cost de 27.600 euros, tot i que diversos municipis de l'Urgell i la Segarra estan interessats també a instal·lar-los i sufragar-ne el cost. L'alcalde, Bernat Solé, ha assegurat: “Totes les administracions hem d'aprendre i fer tot el possible per evitar que es torni a repetir.” I hi ha afegit: “No és un tema local, sinó d'àmbit territorial.” De fet, el desbordament del riu Sió va afectar molts municipis. Aquella nit, el desbordament del riu Ondara també va fer destrosses a l'Urgell i la Segarra.

Per la seva banda, fonts de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre han explicat que la informació del sensor de l'Ajuntament s'integrarà a la seva xarxa de vigilància quan vegin com funciona en algun episodi de pluges intenses, igual que “altres sistemes d'ajuntaments i comunitats autònomes, perquè serveixi a Protecció Civil”. La CHE remarca que aquest riu viu crescudes puntuals, i per això no té els sistemes de control dels cabals d'altres rius. “La coordinació amb l'Ajuntament d'Agramunt ha estat total durant aquest any i hem tramitat tots els expedients al més ràpidament possible”, segons la CHE. La confederació “té molt avançada, fins i tot, la ubicació” de dos sensors propis per al riu Sió, però està en espera de disposar d'un nou pressupost. Aquest any, la CHE ha netejat la llera del Sió al llarg de 30 quilòmetres, entre Agramunt i Balaguer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona